Банкеръ Daily

Общество и политика

Предлагат медът да е задължителен в схемата „Училищен плод и мляко“

Предоставянето на пчелен мед и биопродукти става задължително в рамките на схемите „Училищен плод и мляко“. Това става ясно от проектопромени в Наредбата за прилагане на тези схеми. Общественото обсъждане на промените продължава до 1 юни.

Близо 30 милиона лева са парите, които ежегодно се отделят не за изхранване, а за създаване на полезни хранителни навици на децата. Според промените към плодовете, зеленчуците и млякото се добавят и пчелният мед и биологично произведените продукти - нещо, за което бранша настоява отдавна.

Друга промяна предвижда премахване на процедурата за избор на доставчик от страна на учебните заведения. Предвидено е желаещите да подават заявления за одобрение направо във фонд „Земеделие“ като посочват учебните заведения, за които кандидатстват за доставка на продукти.

Така от една страна ще се намали административната тежест до училищните директори, а от друга ще се предотвратят ситуациите, в които заявителят е одобрен от учебното заведение, но отхвърлен от фонда, защото не отговаря на критериите за допустимост. Освен това ще се съкратят сроковете  за одобрение на заявителите, което ще позволи навременно начало на доставките.

Промените са публикувани за обсъждане и всички заинтересовани страни могат да заявят становище по тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във