Банкеръ Daily

Общество и политика

Предлагат карта на достъпните места за хора с увреждания

Общинският съветник, председател на партия МИР и съпредседател на "Политическа група 5" Симеон Славчев предлага карта на достъпните за хора с увреждания места в София.

"Преминаването на хората с увреждания, възрастните и майките с детски колички през София може да бъде голямо предизвикателство заради липсата на достатъчно достъпност в градската среда. Ето защо е нужно да се изработи план и система за развитието на достъпността в столицата." Това заяви Славчев в Столичния общински съвет след заседанието на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика.

По време на заседанието общинският съветник направи предложение, свързано с обсъждания План за действие за 2019 г. към Стратегия за достъпна среда на всички на територията на Столична община 2018-2022 г. Чрез картата ще може да се планира разширяването на достъпността технически, стратегически и времево, като се  предвидят бюджетите, предстоящи ремонти в дадени райони и т.н. Могат да се оформят клъстери – отделни райони, които са достъпни и да се работи за стратегическото им разширяване и свързването им с други такива райони. По този начин много по-бързо и ефективно ще може да се осигури достъпност в града. Важно да се направи обществено обсъждане заедно с хора с увреждания и съответните неправителствени организации, които също да споделят конкретни трудности, с които се сблъскват те в градската среда, обясни Славчев.

"Картата трябва да бъде и публична, тъй като това ще улесни търсенето на удобни маршрути за хората с увреждания", отбеляза още председателят на МИР. Предложението му за карта за достъпните места в София ще бъде гласувано на следващото заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет.

                                                                                        

Facebook logo
Бъдете с нас и във