Банкеръ Daily

Общество и политика

Предлагат да се премине към четвъртата фаза на ваксинацията

Националният ваксинационен щаб предлага да се премине към четвъртата фаза на имунизиране срещу COVID-19. Тя включва възрастните хора и тези с хронични заболявания. Това обяви председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов по време на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

До решението се е стигнало след като се оказало, че голяма част от хората в списъците на предишните фази не са се явили за ваксинация. 

Проф. Гигов коментира, че се наблюдава неравномерност при ваксинирането заради липсата на повече кабинети за имунизация. Обикновено през уикендите намалява бройката ваксинирани лица.

"По заявени списъци от районната здравна инспекция, ако има 170 души заявени за ваксиниране, не идват повече от 50. Този проблем рефлектира върху хората, които очакват да се ваксинират. Ние правим заявка да ваксинираме 500 човека, но идват реално 30%", посочи началникът на "Пирогов" Асен Балтов.

"Не е нормално и не е човешко да има хора, които чакат да бъдат ваксинирани, а ние да не ги ваксинираме, защото чакаме някой друг да дойде да се ваксинира", подчерта здравният министър Костадин Ангелов.

По думите на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, количествата ваксини, които се очакват до края на месеца са около 240 хиляди дози. През март месец доставките ще достигнат над 500 хиляди дози.

Кирилов обяви, че в началото на тази седмица в Европейската агенция за контрол на лекарствата е подадено заявление и за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ и се очаква одобрението ѝ.

Личните лекари вече разполагат със становищата на експертните съвети към здравното министерство и няма проблем да консултират пациентите си преди ваксиниране, съобщи още здравният министър и посочи, че предупреждението бременни и планиращи бременност да не се ваксинират е преценка на специалистите в съответната комисия.

"Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим нарастването на случаите, но въпреки всичко, отчитаме и нещо, което е изключително добър знак – нямаме такъв голям наплив и натиск върху болниците", отбеляза ресорният министър. По думите му, дори в Кюстендил и Враца, където заболеваемостта е голяма, има достатъчно свободни легла и лекарите работят спокойно. "Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме така, че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент", допълни Ангелов.

Министърът не се ангажира да обяви кога ще бъдат разхлабени още противоепидемичните мерки.

Числата сочат, че са заети 40% от леглата за неусложнени пациенти и около 42% - интензивните.

"Нямаме някаква особена динамика и в ситуацията на Балканите и Европа", каза  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Страната ни е на 25-о място в Европейския съюз по заболеваемост и на 15-о по смъртност.

"Раздвижването е в посока на това нови области да влизат в групата с тези над 120 заразени на 100 хиляди души. В Кюстендил цифрата е 408 на 100 хиляди", съобщи Кунчев. "Процентът на положителните проби за британския вариант на коронавируса в Кюстендил е твърде висок и това обяснява техните резултати", допълни той.

Има тенденция на нарастване на случаите от миналата седмица с 24% от. Към момента заболеваемостта за страната е 173 на 100 хил. души, в сравнение със 139 на 100 хил. миналия четвъртък, съобщи ръководителят на Националния оперативен проф. Венцислав Мутафчийски.

Той добави, че смъртността се колебае, но в сравнение с миналата седмица има намаляване с около 9%.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във