Банкеръ Daily

Общество и политика

Предлагат Банов да купи Яворовата къща с надвзетите пари от партийните субсидии

Министърът на културата Боил Банов да закупи емблематичната Яворова къща в София с надвзетите пари от партийните субсидии, за да бъде тя съхранена за поколенията в автентичния ѝ вид. Това предлагат от сдружение "Словеса" в писмо, изпратено до медиите.

"Искрено се надяваме, че в Министерството на културата не са забравили за обещанието си държавата да направи необходимото, за да придобие къщата на Пейо Яворов на ул. „Г. С. Раковски” № 136 – един от най-ценните културни и архитектурни паметници на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети", коментират от "Словеса". 

Те припомнят, че Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова живеят в тази къща до фаталната вечер на 30 ноември 1913 година, в която тя отнема живота си. Домът на Яворов, в който се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, от години е частна собственост. Емблематичната сграда има обновена фасада, но въпреки това е в аварийно състояние – тя се нуждае от скъп ремонт и цялостно конструктивно укрепване, за да бъде спасена, съхранена за поколенията, и за да може да продължи да функционира като литературен музей, отбелязват от неправителствената организация.

През есента на 2018 г. къщата на ул. "Г.С. Раковски" №136 беше обявена от частен съдебен изпълнител за публична продажба с начална цена 1 628 758 лева, но тогава от Културното ведомство не направиха опит да придобият знаковата сграда – паметник на културата.  Членовете на "Словеса" са категорични, че нещата обаче не бива да се отлагат и протакат безкрайно във времето. Те настояват да се изяснят спорните въпроси около собствеността на историческата сграда и от Министерство на културата да предприемат всички необходими действия, за да закупят Яворовата къща.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във