Банкеръ Daily

Общество и политика

Предизвикателствата пред европредседателството тепърва предстоят, заяви Павлова

Първите три месеца от председателството минаха успешно, динамично в същото време мога да кажа, защото и динамиката на процесите, които се случват в Европа, изискваше провеждането на много сложни дебати, разговори и срещи. Те изискваха и дипломатичност, и търсене на компромис по много от тях. Такава равносметка направи министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред БНТ.

"Проведохме над 100 срещи в София и над 670 заседания на всички спомагателни органи на Съвета. Като резултат е постигнат напредък. Работихме по всяко едно досие, което председателството пое, широка е гамата на темите, които покрихме. Приключихме досиетата, свързани с темата околна среда и климат, темата с отпадъците, темата с енергийната ефективност, темите, свързани с въглеродните емисии от тежкотоварните превозни средства, финансовия регламент, политическите партии и финансирането им, доставките на колети, медицинските продукти и лекарствата. Също така и командироването на работниците. Това беше голямо постижение на екипа", обясни Павлова.

Големите предизвикателства тепърва предстоят обаче в следващите 3 месеца, обясни министърът. Идват по-сложните три месеца, в които очакваме нелек дебат, допълни тя.

Министър Павлова коментира и провелата се във Варна среща ЕС - Турция:

"За нас беше изключително важно тази среща като среща, която всъщност възобнови, възстанови диалога като такъв, защото диалогът беше много труден, да не кажа тежки реплики, обиди и обвинения се разменяха между някои от държавите и Турция", каза още Лиляна Павлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във