Банкеръ Daily

Общество и политика

Предизвестената смърт на едно конституционно недоносче

Крум Зарков
S 250 77d48cc8 0fe8 4b0f 8852 c516536a44a6
S 250 1fb01994 cf91 4f68 aeca 9bafa4d947f5

Очаквано проектът за нова конституция на ГЕРБ и идеята за свикване на Велико народно събрание се провалиха безславно. Всъщност целта на управляващата партия не беше те да се осъществят, а да се спечели време на Бойко Борисов и правителството да останат на власт до завършването на редовния мандат. В това отношение целта беше постигната.

А тъй като този провал беше предизвестен, то и обещанието на Борисов, че ще подаде оставка, ако проектът мине, беше абсолютно лицемерно. Предварително беше ясно, че ГЕРБ и „Обединени патриоти” няма как да съберат 160 депутатски гласа в подкрепа на проекта. Но циркът трябваше да бъде изигран докрай.

След двучасови дебати в сряда (25 ноември) за провеждането на избори на ВНС гласуваха едва 111 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и един независим. Срещу предложението се обявиха 93-ма народни представители от БСП, ДПС и независими. Партия "Воля" на Веселин Марешки, която изигра решаваща роля, за да влезе конституционното недоносче в Народното събрание, този път се въздържа - без никакво обяснение за поредния лупинг в позицията си.

Министър-председателят, от когото дойде предложението за "рестарт на системата" чрез нова конституция, въобще не се появи в пленарната зала. От БСП поискаха той да се присъедини дистанционно към заседанието, ако трябва и от джипката, но не се получи.

Проектът на нов основен закон беше

скалъпен на две - на три

в разгара на антиправителствените протести през август и скоростно внесен в парламента на 2 септември. За осигуряването на необходимия брой подписи допринесе и лидерът на „Воля” Веселин Марешки, като в деня на внасянето в парламентарното деловодство майка му и бивш народен представител от партията му получиха концесии на два плажа. А правосъдният министър Данаил Кирилов плати с оставката си купищата критики, които се изсипаха върху главата на премиера.

Номерът с отвличането на вниманието на обществото и на протестиращите срещу корумпираната власт обаче не се получи, защото изпълнението беше толкова нескопосано, че и не толкова интелигентните веднага схванаха каква е истинската цел.

Ако през лятото Борисов беше притиснат от масови протести, които му искаха оставката, сега заплахата идва от развихрилата се здравна и надвисналата социално-икономическа криза. Затова проектът за нова конституция набързо беше изваден от чекмеджето, където отлежаваше от 2 септември насам – броени дни след като Венецианската комисия остро го разкритикува, най-вече за недосегаемостта на главния прокурор и липсата на обществено обсъждане. А също и една седмица

преди Конституционният съд да се произнесе

по питането на президента дали специално създадената комисия за обсъждане на проекта, начело с Десислава Атанасова, е противоконституционна. (При все че нейната противоконституционност се вижда и от неюристи – в нея опозицията не участва, а и не е нейна работа да разглежда предложения за нов основен закон). Въпросната комисия се е събирала само веднъж, а шефката й така и не успя да привлече изявени юристи и експерти, които да дадат становищата си. До онзи ден Атанасова се оправдаваше за бездействието на поверения й орган с това, че се чака решението на КС. Но изведнъж управляващите решиха, че могат да минат и без него.

Опозицията беше изненадана от начина, по който точката беше внесена в дневния ред, някак изневиделица. Депутатът от БСП Крум Зарков определи поведението на управляващите като неадекватно. По думите му се създава опасен прецедент, тъй като Бойко Борисов хвърля основния закон на страната в едната посока, за да се втурне натам народът, докато той се измъква от другата. Зарков иронично напомни, че проектът е подписан от политици, които дори не са го чели - като Веселин Марешки. И призова да се гласува против него "и да сложим край на тази лудост".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че движението няма да подкрепи проекта, тъй като той е

удар срещу демокрацията и държавността.

Карадайъ припомни, че в първоначалния му вариант липсваше преамбюл, който да прокламира общочовешките ценности като свобода, мир, равенство, търпимост. И допусна, че внезапното решение на ГЕРБ да повдигне въпроса тази сряда е свързан с критичното становище на Венецианската комисия. „Срамът ви е толкова голям и сега се опитвате набързо да се отървете от темата“, посочи той.

Отцепниците от БСП също отказаха да подкрепят инициативата на управляващите и се обявиха против премахването на Великото народно събрание. Красимир Янков изтъкна, че то е препятствие за смяна по нечия партийна или лична прищявка на фундаментални конституционни постановки - например, за държавното устройство в страната.

Тома Биков от ГЕРБ, който се е специализирал в защитата на незащитими тези, отново застана на амбразурата. "Подминахме обидите, които бяха хвърлени срещу управляващото мнозинство, личните нападки и лансирахме идеите на протеста. Тези идеи са идеите, които вие днес наричате опит за диктатура и погазване на демократичните принципи”, отбеляза той, удобно забравяйки, че основното искане на протеста беше за оставката на Бойко Борисов. Биков все пак призна, че и те не подкрепят всички идеи и имат забележки към много от текстовете, но „нашата цел беше и в тази зала да влезе разговорът, който преди това се водеше на улицата, защото този разговор е за парламента".

Според него

"конституцията не е Библия, за да не може да бъде променяна.

В политиката майсторството е да работиш с тези, които не харесваш, и ние знаем много добре това", завърши депутатът, а председателката на Народното събрание Цвета Караянчева го похвали за изказването и дори му изръкопляска.

Вместо да обясни защо не свърши за пет пари работа за близо два месец, Десислава Атанасова пък тръгна да критикува опозицията, че не се възползва от възможността да свали правителството, като гласува за избори за ВНС, връщайки се към обещанието на Борисов да подаде оставка в момента, в който парламентът приеме такова решение и се саморазпусне. Но социалистите й отговориха, че ако Борисов е бил искрен, то би трябвало да е в пленарната зала и да си носи оставката.

Пламен Христов от "Воля" тръгна да увърта, че след като са си сложили подписа под проекта на ГЕРБ, са дали шанс на всички депутати и парламентарни групи да направят свои предложения за конституционни промени. Това обаче не се е случило. Христов разкритикува и президента Румен Радев, че не е предложил свой проект за конституция.

Коалиционният партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", обявиха, че при всички случаи няма да се откажат от идеята за ВНС. "Омръзна ми да слушам как конституцията е някаква свещена крава, ние не трябва да я докосваме, а само да бием чело в земята и да я превъзнасяме", оплака се Искрен Веселинов от ВМРО. Той разви теорията, че сегашният основен закон е създаден от БСП и СДС, за да осигури оцеляването на бившата БКП, както и политическата роля на ДПС. От думите му излезе, че управленските механизми, заложени в конституцията, са отговорни за всички основни проблеми в българското общество и държава, и действат като спирачка за провеждането на реформи. Веселинов също така каза, че ВМРО иска президентска република.

Facebook logo
Бъдете с нас и във