Банкеръ Daily

Общество и политика

Предизборното почистване в ГЕРБ започна

Бойко Борисов и Здравко Димитров
S 250 0baf8d53 b7cd 4c5e 8239 2448f87358e8
S 250 dc907667 61f7 4e63 b3ee 14698fad6afc

Изпълнителната комисия на ГЕРБ избра кандидатите на партията за кметския стол в три града – Пловдив, Русе и Хасково. Там беше ясно, че ще се търсят нови личности.

Още преди повече от месец стана ясно, че Иван Тотев няма да се кандидатира за трети мандат в Града под тепетата и фаворит на лидера на партията Бойко Борисов е областният управител Здравко Димитров. Че Димитров е от хората на Борисов, няма никакво съмнение. Той е учредител на политическа партия ГЕРБ, а през ноември 2007 г. печели мажоритарните избори за кмет на район "Западен" в Пловдив. С решение № 824 от 14 ноември 2011 г. на Министерския съвет е назначен за областен управител на област Пловдив. Областен координатор на ГЕРБ е в Пловдив област през 2012 – 2015 г. Депутат в 42-ото и 43-ото Народно събрание, избран с листата на ГЕРБ.

На местните избори през 2015-а официалната кандидатура на ГЕРБ за кмет на Пловдив бе Иван Тотев, а Здравко Димитров се кандидатира като независим, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от Реформаторския блок. Заради това негово действие в края на юли е изключен от партията и парламентарната група на ГЕРБ, чийто председател тогава е Цветан Цветанов. Мотивите са, че действията му противоречат на ценностите и морала, изградени в партията. Затова е призован да напусне и Народното събрание, тъй като е избран с листата и от избирателите на партията, а не от инициативен комитет. Димитров обаче заяви, че ще се съобрази с решението на парламентарната група, но ще продължи да отстоява идеите на ГЕРБ. И че той твърдо е решен да не напуска парламента и ще остане независим депутат.

На кметския вот Димитров взе 10.76% от гласовете. Само няколко месеца по-късно – през ноември, след като минаха местните избори, премиерът Бойко Борисов го назначи за областен управител на Пловдив.

Сега Здравко Димитров ще се изправи срещу Славчо Атанасов, който е подкрепен от ВМРО и НФСБ, но е популярен в Града под тепетата и има реален шанс отново да стане кмет. Между тях двамата ще бъде основната битка. Претендентите от други партии, включително и БСП, нямат големи шансове.

Оспорвана надпревара се очертава и в Русе. Досегашният градоначалник Пламен Стоилов се отказа от трети мандат, не без убедителните "съвети" на партийния лидер и Изпълнителната комисия.

В средите на ГЕРБ Стоилов се смята за много близък на доскорошния "Втори" в партията Цветан Цветанов. Той беше близък и с депутата Пламен Нунев, който е и областен координатор за Русе. Но след като Цветанов изпадна в немилост, Нунев е решил да се погрижи за собственото си политическо оцеляване и е пожертвал приятеля си Стоилов, твърдят запознати с местните интриги. Русенската организация обаче е останала зад кмета, което първоначално му е дало надежда, че може да бъде издигнат за нов мандат. Но знаците, които са дошли от централното ръководство на ГЕРБ, не са били положителни.

Стоилов беше сменен и като общински ръководител на местната структура. Изпълнителната комисия на ГЕРБ го замени с бизнесмена Росен Даскалов, който не е добре приет от местните активисти. За смяната се разбра от информация, публикувана на 31 юли в официалната Фейсбук страница на областната организация на партията.

Сега в Русе ГЕРБ залага на учителката Диана Иванова. През 2015 г. Иванова е била общински лидер на формацията на бизнесмена Христо Ковачки „Български демократичен център“ и кандидат за общински съветник. Тогава БДЦ подкрепи Пламен Стоилов за кмет, не издигна свой претендент.

Не е изключено именно в крайдунавския град да се разрази "най-кървавата" битка, тъй като към кметския пост апетити имат и заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, както и заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Пенчо Милков. И двамата са юристи, депутати от Русенския регион.

Кметския си стол подритна още преди две години и хасковският градоначалник Добри Беливанов, след като се разгоря скандалът "Кумгейт. През 2015-а неговата номинация беше направена от депутата и бивш енергиен министър Делян Добрев, който беше и шеф на местната структура в Хасково. Той получи и подкрепата на Цветанов.

След разкритията на народната представителка от БСП Елена Йончева, при които стана ясно, че кумът на Добрев, първата му братовчедка, зет му работят в общината, отношенията между кмета и депутата от ГЕРБ се влошиха. Делян Добрев депозира оставката си от парламента, но Цветанов го спаси, като организира мощна подкрепа от партийните структури в страната. Беливанов пък отхвърли всяка отговорност от себе си за шуробаджанашките назначения и я прехвърли върху депутата. Той отрече и неговият приятел и бизнесмен Иван Стаматов да е печелил поръчки заради близките отношения помежду им. От ГЕРБ му поискаха оставката, но градоначалникът отказа да я подаде.

След като Борисов отстрани Цветанов от Народното събрание, и Делян Добрев скоропостижно се раздели с депутатската си банка. Сега дойде ред и на Беливанов да си плати сметката. За кандидат-кмет на Хасково Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди Станислав Дечев, който в момента е областен управител. Той е магистър по "Автоматика и системотехника" от пловдивския филиал на Техническия университет в София. Работил е в ДФ „Земеделие” – Хасково, бил е и общински съветник в града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във