Банкеръ Weekly

Общество и политика

Предизборно, управляващите пак си измиха ръцете с ЦИК

S 250 80cf647b f469 48d8 ab22 0b3e7804c64b

По традиция, ГЕРБ пак се втурна да прави промени в изборното законодателство в 12 без 5 и пак я свърши като кучето на нивата. Уж от недоглеждане в бързината, но на практика - заради тънките партийни сметки и задължителното оставане на власт. Който не вярва - нека върне часовника назад , примерно - със седем-осем години, и да проследи в хронологичен порядък идеите им за ремонт на Изборния кодекс. И, ако открие нещо по-различно от безумни, нелогични и конюнктурни намерения, които или нямат връзка с конституцията и действащите закони, или направо им противоречат, да се обади в редакцията. Усилията му ще бъдат неприлично добре възнаградени!

 

За разлика от предишни години обаче този път номерът не мина толкоз безболезнено. И причината не е заради протестите, които бушуват от два месеца, а заради куража на една жена. Която, за разлика от всички свои предшественици, не пожела да влезе в ролята на изтривалка и подаде оставка без никой да й я е поискал.

В този случай, статистиката е безкомпромисна: проф. Стефка Стоева стана първият председател на Централната избирателна комисия, който сам напуска. И то в знак на протест срещу опитите институцията да бъде употребена за партийни цели. 

За да  няма после един не чул, друг не разбрал, а трети интерпретирал както му е удобно, Стоева обяви намерението си първо пред колегите си от ЦИК.  И то така, както се прави по белия свят - какво смята да направи, кога ще го направи и защо е длъжна да го направи. Вкратце, мотивите й могат да бъдат обобщени така: заради съществените противоречия в изборното законодателство и заради готвени нови поправки в Изборния кодекс, с които цялата отговорност за провала с въвеждането на машинния вот ще бъде стоварена върху Централната избирателна комисия.

„Целта, вероятно, е комисията да бъде използвана като необходимия грешник на предстоящите избори", предположи Стоева. И обясни, че машините за гласуване трябва да бъдат купени, а не взети под наем, че това е задължение на правителството и че вторият огромен проблем, от който всички бягат, е логистиката и съхранението на въпросните машини.

"Смятам, че органите на законодателната и изпълнителната власт трябва да комуникират с ЦИК, защото това не е само наше дело“, заяви Стефка Стоева.

Само че... управляващите смятат "нещо" съвършено различно. Според тях, отговорността за организацията на изборите и осигуряването на машинното гласуване е задължение само и единствено на ЦИК. Защото те са решили така. А това, че вицепремиерът Томислав Дончев бил натоварен с отговорността за организацията на изборите и осигуряването на машинното гласуване, може и да е вярно, но... само проформа. Или по-скоро - за заблуда на противника.  

Доказателството е елементарно и е пред очите на всички ни. Томислав Дончев отклони покана на ЦИК за разговор по същество, защото бил в отпуск. След което се появи в една телевизия и обясни, че машините за гласуване трябва да бъдат купени от ЦИК, защото - ако правителството се нагърби с осигуряването им, щяло да има спекулации на тема "Управляващите контролират вота!"

"ЦИК е органът, избран от Народното събрание, в който са представени всички партии, и който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес", каза Дончев.

"Вярно, че ЦИК е организаторът на изборите, но правомощията й са конкретно изброени и са свързани с организацията на изборния процес", отхвърля задочното обвинение Стефка Стоева и припомня, че още през февруари Централната избирателна комисия е внесла в парламента анализ на миналогодишните избори - за Европейски парламент и за органи на местното самоуправление, към който са  били приложени и конкретни препоръки за подобряване на изборния процес. И по-конкретно - за пълноценно ангажиране на всички държавни органи по организацията на машинното гласуване.

По всичко личи, че проблемът и опциите за негово решаване са били загърбени от народните представители. И затова в прощалното си слово, проф. Стоева обобщи горчивия си опит така:

"Питам - при тази нова и предвидена в закона неяснота, кой от двата придобивни способа - наемане или закупуване - да използва ЦИК, за да не носи после пред обществото отговорност кой способ е избрала, дали той е правилния и целесъобразния? И защо законодателят с такава лекота прехвърля основният въпрос за вида на придобивната сделка върху ЦИК? При това - в навечерието на изборите, които все още не е ясно дали ще са редовни или извънредни, дали ще са за Велико народно събрание или за обикновено?

В резултат от тези действия ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение – да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство. Това е истината и обществото трябва да я знае, защото не бива да се стоварва на нас и, след като не сме спрели да работим, да се говори, че ЦИК саботира изборите!"

 

 

ТОВА Е ВТОРИ МАТЕРИАЛ (със снимки - 292396  и 292397)

 

ГЕРБ забърка поредния изборен миш-маш

Освен председателят на ЦИК в оставка - проф. Стефка Стоева, редица външни експерти също изразиха съмнения за качеството на изборното законодателство и формулираха няколко въпроса, които от години чакат своите отговори:

- Дали ще се търсят машини за гласуване или за електронно отчитане на вота;

- Дали техниката ще бъде купена, или пък ще бъде взета под наем;

- Знае ли някой колко точно машини са необходими, ако на предстоящите избори се гласува само машинно или "смесено" - с машини и хартиени бюлетини;

- Защо последният проект на ГЕРБ за ремонт на Изборния кодекс няма финансова обосновка, от която да стане ясно колко ще струва купуването на машините и колко вземането им под наем;

- Колко ще струва на година съхранението на машините, ако бъдат купени, и колко - "разхвърлянето" им по избирателните секции, и прибирането им в склада след края на всеки вот...

И, докато всички тези въпросителни висят без отговор, се разбра нещо съвършено различно: Министерският съвет е възложил на държавната фирма "Информационно обслужване" да извърши пазарно проучване за избор на машини за гласуване! 

Те ти, булка, Спасовден. Уж това било задължение на ЦИК, ама ние да си вържем гащите зад гърба й!

На този фон, очевидно по препоръка на премиера, ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс в същия ден, когато вкара в парламентарното деловодство и нескопосания проект за нова конституция. Изменения, които по никакъв начин не решават въпросите, поставените от вече бившия председател на ЦИК.

Според анализатори, в момента тече откровена

игра с изборното законодателство.

С внесения законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, ГЕРБ предлага хем машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели, хем гласуване с хартиена бюлетина. Дуализъм, който наистина не съществува никъде по белия свят.

Освен това, ГЕРБ предлага в Изборния кодекс да бъде създадена нова глава, според която 200 от депутатите в последното Велико народно събрание ще се избират пропорционално, а останалите 200 - мажоритарно. Ама по въпроса, че въпросния кодекс не позволява машинно гласуване за Велико народно събрание -  ни дума, ни вопъл, ни стон.

„В това отношение ЦИК е поставена между чука и наковалнята. Ако купи машини за гласуване сега, а първите избори са за ВНС, тия машини ще си останат на склад. Хартиени бюлетини също няма да има, защото няма законово основание БНБ да "развърти" печатницата", смятат експерти.

Друго, което се предлага в законопроекта, е изборният ден да продължи... 48 часа! Или казано по народному - две кръгли денонощия.

Безспорно - най-неадекватното предложение, тъй като никой не знае (уж!) какво ще стане с протоколите и бюлетините, или пък с машините през нощта. Кой  ще ги пази, какви гаранции ще даде, че ще ги опази, кой ще обяви обществената поръчка, кой ще плаща масрафа...

Тези съмнителни промени в изборното законодателство

минаха на косъм в правната комисия

- с 11 на 9 гласа, което си е чиста проба... гаранция, че ще се появят и в "Държавен вестник". Стига, разбира се, ако на премиера слънце не му писне и не хвърли оставка с идеята народът да си чука главата в попарата, която сам си е надробил!

И, за да няма никакво съмнение кой в случая поръчва музиката и защо, шефът на държавния монополист "Информационно обслужване" АД проф. Михаил Константинов, обобщи:

- ако се стигне до въвеждането на машинно гласуване, ще е добре да има поне по 2 машини във всяка секция;

- като начало, 20 000 машини ще са достатъчни за територия като България;

- практиката сочи, че на всяка машина могат да гласуват по 200 - 220 души на ден;

- устройствата могат да бъдат доставени и подготвени за изборите за не по-малко от 4-5  месеца;

- една машина струва между 2000 и 3200 евро.

И как, при това положение, човек да не си пожелае единствено рационалното... завръщане в миналото? Когато хората се подписваха я с кръстче, я с отпечатък от палец, защото и през ум не им минаваше мисълта, че могат да излъжат и да им се размине?

Facebook logo
Бъдете с нас и във