Банкеръ Daily

Мая Манолова предлага:

Предизборно споразумение на ИБГНИ, ДБ и „Продължаваме промяната“

Председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова предложи предизборно споразумение с „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Така ще е ясно, че следващата управленска коалиция ще стъпи на платформата на промяната", посочи Манолова.

„Разбра се, възможна е и коалиция преди изборите, но тъй като разговори не са водени, а времето върви, това, което е реалистично – трите формации да сключим споразумение за това, че ще формираме мнозинство на почтените след изборите в 47-ия парламент“, обясни тя.

"Ние призовахме за обединение на формациите на промяната. Нашата протегната ръка е към „Демократична България“ и формацията на Асен Василев и Кирил Петков. Да е ясно, че гласувайки за един от субектите, ще се гласува за управленска коалиция на промяната. Важно е трите формации да подпишем споразумение за мнозинство на почтените в новия 47-ми парламент", заяви тя.

"Работили сме и с Кирил Петков, и с Асен Василев. И двамата подкрепяха Комисията по ревизията. Направиха редица разкрития и предприеха мерки, така че да се спре източването на публичен ресурс. С Асен Василев работихме по конкретните предложения за актуализацията на бюджета и така бяха приети увеличението на втората годината от майчинството от 380 лв. на 650 лв. и преизчисляване на пенсиите", допълни Манолова попитана за новия проект.

На въпрос дали такава коалиция на промяната би включила и „Има такъв народ“ Манолова посочи, че партията на Трифонов би следвало сама да вземе своето решение. Според нея „Има такъв народ“ също могат да се присъединят към това споразумение, ако решат.

Утре ще бъде обявено дали коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще се яви на предстоящите парламентарни избори в същия формат, уточни Манолова. „Преговорите между нас ще бъдат финализирани утре, най-вероятно ще се явим в същия формат“, каза тя.

От „Изправи се.БГ“ настояват държавата спешно да компенсира скока на цените на тока първо за болниците, детските градини, училищата и бизнеса. "Получаваме редица сигнали от малки фирми, болници, училища и градини, предприятия, притеснени от високите сметки за ток. Увеличението достига до три пъти през месец август, ситуацията през септември е същата", каза още председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на брифинг пред медиите.

"Цената на електрическата енергия през месеците август и септември достига до 240-250 лв. при 70-80 лв. миналата година по същото време. Решението на КЕВР, влязло в сила от 1 август 2021 г., определя пазарна цена от 119 лв. на тока на Българската енергийна борса. Настояваме разликата между цената на борсата и цената, определена от КЕВР, да бъде компенсирана с Решение на Министерския съвет за периода от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г. Според разчетите ни това би струвало между 150 и 180 млн. лв. месечно", допълни тя.

Манолова подчерта, че тази компенсация ще поеме 30-40 % от сметките на малките фирми, болниците, училищата, детските градини, предприятията.

"Това драстично повишаване на цените на тока ще доведе до фалити, ръст на безработицата и увеличаване на цените на основни стоки и услуги, което вече е факт. Това ще удари най-уязвимите потребители през есента и зимата", категорична бе тя.

"Ако КЕВР увеличи цената на тока за гражданите, настояваме това също да бъде компенсирано от държавата с решение на Министерския съвет. Предвижда се увеличение на цената на тока на домакинствата около 20 %. При това положение компенсацията за гражданите би струвало около 30 млн. лв. месечно и държавата трябва да я поеме", обясни Мая Манолова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във