Банкеръ Daily

Общество и политика

Предизборно почистване на червената къщичка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова очевидно е решила да си подреди къщичката преди местните избори. На заседание на Националния съвет на партията през уикенда тя реши да се избави най-напред от змиите, свили се в ръководството. Тоест, първо да отстрани хората, които го саботират, водени от собствените си интереси. И второ, да съкрати драстично раздутата администрация на "Позитано" 20. В момента тя е 150 души, от които на работа в централата ще останат 50. Съкращенията са свързани колкото с евентуалното намаляване на партийната субсидия, толкова и с прочистването на апарата от пасивни саботьори.

Всъщност Нинова се опитва да поправи една своя грешка, която не е признала гласно, но явно е осъзнала. В стремежа си да раздели партийните постове от политическите тя почти прекъсна връзката между Изпълнителното бюро на БСП и парламентарната група. Преди две години председателката на партията предостави избор на членовете на тясното ръководство, които бяха избрани и за депутати – или да останат в него, или в парламента. Тогава вечният кандидат за председател на БСП Красимир Янков беше принуден да напусне Изпълнителното бюро, за което още не може да прости на Нинова. Кирил Добрев пък изостави депутатската банка и се зае със структурите на Столетницата. Разбира се, имаше и изключения – самата Нинова, партийният й заместник Стефан Данаилов, Валери Жаблянов, който тогава беше заместник-председател на парламента, и Крум Зарков.

Сега Корнелия Нинова разшири състава на Бюрото с още седем души (от 15 той става 21 човека), от които четирима са народни представители. Именно с аргумента да се подобри връзката между тясното ръководство на партията и парламентарната й група. Вторият й мотив беше, че така ще се чуват повече различни мнения и ще се водят по-ефективни дискусии.

Най-голям интерес обаче предизвика отстраняването на Валери Жаблянов от Изпълнителното бюро. Нинова свали политическото си доверие от него и го призова да подаде оставка, а след като той отказа, беше отстранен с гласуване.

В интерес на истината Жаблянов от дълго време си заработва това изгонване. На конгреса на БСП преди три години, когато Корнелия Нинова беше избрана за председател, той й подари своите 10 гласа, изкарани на първия тур, за балотажа с Михаил Миков. Очевидно Жаблянов е очаквал тя да му се отблагодари по някакъв начин. И тя го стори – предложи го за заместник-председател на Народното събрание. Само че поради необмислена самоинициативност и самонадеяност той изгуби този пост. През февруари 2018-а БСП излезе с гневна декларация срещу предстоящото провеждане на Луковмарш. На Жаблянов, като член на Изпълнителното бюро, бе възложено да даде публичност на документа и да бъде изпратен до медиите и министър-председателя. И там се появи едно изречение, в което се казва, че "Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". Това предизвика политически и обществен скандал. По-късно изречението бе изтрито от текста, качен на сайта на БСП. От партията се разграничиха и разпратиха  съобщение, че тази оценка на Народния съд не е съгласувана с Изпълнителното бюро, трябвало е само да има порицание на провеждането на Луковмарш. Така формацията беше вкарана в ненужен скандал и обяснителен режим. А Жаблятов си плати - управляващите го свалиха от заместник-председателското място в парламента. Социалистите направиха жест към него като не издигнаха друг свой представител за овакантената позиция. Но той се поразсърди, че не направили достатъчно, за да го защитят.

Само преди няколко седмици, когато Корнелия Нинова подаде оставка заради загубата на европейските избори, и беше свикано извънредно заседание на 49-ия конгрес, се оказа, че двама души нямат търпение да седнат на стола й. Единият, очаквано, беше Красимир Янков, който обиколи няколко телевизии, за да оповести, че ще се кандидатира за председател на БСП. Другият беше Валери Жаблянов, който даде съгласие вътрешната опозиция да го предложи за председател. Дори се беше вживял вече в новата роля, обмисляйки рокади на "Позитано".

Нинова посочи три мотива за изваждането на Жаблянов от Изпълнителното бюро, като единият от тях е липсата на екипност. Вторият е свързан с подготовката на политическия доклад за въпросното заседание на 49-ия конгрес. Оказа се, че за малко социалистите са щели да останат без него. Отделно, че той беше досадно дълъг, формален и изпълнен с критики към ръководството – и верни, и неверни. Освен това, в качеството си на ръководител на Комисията по идейното и програмно развитие на партията, Жаблянов не е събирал членовете й от дълго време и бил неактивен в провежданите дискусии.

Най-голямото му прегрешение обаче е отсъствието от заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа миналата седмица. На него са се обсъждали и гласували редица важни въпроси, между които връщането на руската делегация в ПАСЕ и Истанбулската конвенция. По тях БСП има твърда позиция – тя отдавна е за падането на санкциите срещу Русия, както и против Истанбулската конвенция – но не е имало кой да я защити. Жаблянов не само че не присъствал, но и не уведомил, че е възпрепятстван, за да бъде пратен там някой от заместващите го членове. Тази му постъпка отново вкара БСП в обяснителен режим и даде повод на опонентите й да я обвиняват в лицемерие и безпринципност.

Самият Жаблянов се оправда доста неумело, като изтъкна, че не могъл да иде в ПАСЕ, тъй като компетентните органи, които го проверяват заради скъпата му вила, поискали да е на разположение. Само че това не обяснява защо не е предупредил лидера си.

От тук нататък Валери Жаблянов вече няма да е едно от ръководните лица на БСП, а само народен представител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във