Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕДИЗБОРНИЯТ КОТЕЛ ЗАПОЧВА ДА КЪКРИ

Много повече от активен обещава да е току-що започналият политически сезон. Основната причина за подобни прогнози е изтичащият вече мандат на 38-ото Народно събрание, което ще остане в най-новата политическа история на България като първото успяло да завърши целия си конституционен мандат. А отгоре на всичко и с един и същи министър-председател. Като хроника това може да звучи твърде сухо, но за политическото развитие на страната ни има огромно значение и като демонстрация на постигнатото, и като фактор за бъдещето.
Няма спор, че след четири години спокоен парламентарен живот България няма да е същата, каквато беше до 1997 година. Българският избирател, колкото и наивно да е описван от социолози и политолози, в крайна сметка със сигурност е променил и очакванията си от политиката, и изискванията си към участниците в нея. И въпросът, който през следващите месеци до изборите ще си поставя, е дали за същото време и политиците са успели да изминат своя път на развитие, или отново ще демонстрират, че умеят единствено да тичат след кервана на обществото.
Въпреки че периодът, оставащ до вота през юни, е много кратък, за да предполага сериозни промени или сътресения, все пак няколкото сериозни събития, които предстои да се впишат в политическия дневник, го превръщат в определящ за разпределението на силите в следващия парламент. С подчертано доминиращо значение естествено е

написването на правилата на играта

До края на февруари, а най-късно през март, ще бъдат приети двата закона, свързани с предстоящата парламентарна надпревара. Става дума за промените в Закона за политическите партии, който може да стане реалност още през следващата седмица, и очаквания да влезе на първо четене нов закон за изборите.
Историята на все още неприетия нов политически правилник е доста богата. Управляващите акцентираха върху необходимостта от актуализирането му още в предишните си предизборни обещания. В началото на мандата си премиерът Иван Костов като че ли прояви някакви признаци да изпълни рано-рано поетия ангажимент и на експертна група към Министерския съвет беше възложено да подготви пакета от двата законопроекта. Ентусиазмът на сините да въведат ред в политическия живот на страната обаче секна дотук. Така, по стар български обичай, потвърден от цялата ни парламентарна история, в навечерието на поредните избори двата документа все още остават неизвестни. Едва след последната лятна ваканция управляващите изведнъж отново се сетиха за промените в Закона за политическите партии. Шефката на парламентарното мнозинство Екатерина Михайлова дори се ангажира със срокове: Ще приемем закона до края на октомври. Но явно дебатите в излъчените работни групи са се оказали по-трудни, отколкото се е предполагало в началото. По всичко личи, че според първоначалната воля на Иван Костов двата закона ще бъдат приети почти едновременно. Управляващите не събраха воля да се лишат предварително от такъв сериозен лост за въздействие върху партньорите си като Закона за политическите партии. Особено пък преди да са изяснени докрай коалиционните отношения в ОДС.
Набелязаните промени изглеждат безобидни и в голяма степен се одобряват от почти целия политически елит. Но

съществуват и няколко капанчета

които биха щракнали не навреме, ако законът беше приет предварително. Скрит подтекст например се съдържа в спора дали да се допусне възможността в наименованията на партиите да има тире, като в името на БЗНС-НС на Анастасия Мозер. Извън подобни дребни закачки предвижданите промени нямат за цел да ограничават драстично партийните формации. Законотворците смятат, че е по-логично ограничителният режим да влезе в закона за изборите. Изискванията към тези, които са решили да се състезават за народното доверие, действително ще са много. Освен че ще е необходимо да са доказали обществената си популярност, събирайки поне 1% от гласовете на последните парламентарните избори, те ще получават състезателни права и ако представят пред Централната избирателна комисия 10 000 подписа на симпатизанти. Предвижда се и текст, който да задължава кандидатите да заплатят на държавата броя бюлетини, който си поръчат за изборния ден. Някои лидери коментират тази инициатива като нарушаване на конституционните права на гражданите, но позицията им едва ли ще има сериозни последствия.
Приемането на политическите правила най-вероятно ще бъде предхождано от друг важен закон. На въпрос на в.БАНКЕРЪ Екатерина Михайлова потвърди, че до края на януари на второ четене ще минат и

промените в Закона за отваряне на досиетата

на бившата Държавна сигурност. Последствията могат да се окажат от изключително голямо значение за бъдещето на българската политика. Според много от наблюдателите, едни от най-сериозните проблеми в държавното управление се предопределят от факта, че процедурата на вземане на политическите решения е абсолютно непрозрачна. Политици и държавници не формират общите си решения в създадените за целта демократични институции, а обслужват воля и интереси, формирани извън сградата на парламента, а понякога и извън българската държава. Инициаторите на промените се надяват, че чрез тях поне ще се постави началото на толкова отдавна търсената и все непостигана прозрачност в политиката. Законът няма да има репресивна функция. Той ще повелява единствено да бъде отворена информацията на бившите структури на Държавна сигурност за щатните и нещатните сътрудници, както и за агентурата на бившото РУМНО (Разузнавателно управление към министерството на отбраната), пряко подчинено навремето на руските разузнавателни служби. Голяма част от политическия елит - не само от управляващата партия, подозира, че продължаващата работа на такива агенти е основната причина за липсата на пълна прозрачност в управлението на страната вече повече от десет години. Техните опоненти обаче смятат, че промените в закона няма да дадат такъв резултат. Противниците на новото отваряне на досиетата отсега обявяват информацията, която ще излезе на бял свят, за недостоверна и вероятно фалшифицирана. Въпреки двете коренно противоположни мнения по въпроса, най-важна ще е реакцията на обществото. Ще се развълнуват ли българските избиратели от имената на доносници и чуждестранни агенти, публикувани в ИНТЕРНЕТ, или ще преценят, че това не ги засяга?
В края на месеца, на 28 януари, ще бъде подписано и

първото коалиционно споразумение

за предстоящата парламентарна кампания. То ще повтори отколе позната формула БСП и сателити и, както винаги досега, ще е опит за имитация на несъществуващи в лявото пространство идеи, взаимоотношения и субекти. Любовният валс на социалистите се повтаря преди всеки вот. И макар че този път наименованието е различно и вместо БСП плюс коалиционните партньори предпочитат да се наричат Нова левица, едва ли името ще им донесе и чакания нов късмет. В новия съюз, освен БСП, влизат ОБТ на проф.Кръстьо Петков, БСДП, наследена от Петър Агов и социалдемократите, които напуснаха Евролевицата през май миналата година. Извън тази коалиция Социалистическата партия вече възобнови и отношенията си с крайнолевите играчи. В средата на миналата седмица Георги Първанов и шефът на БКП-България Александър Паунов подписаха официално споразумение, с което на практика БСП покани хората на Паунов в предизборните си листи. Партньорите на столетницата от Новата левица не присъстваха на подписването, изглежда не толкова за да демонстрират несъгласие, колкото за да избегнат неудобните въпроси.
В първите месеци на годината ще очакваме и друго интересно събитие - цар Симеон II окончателно да се върне да живее в България. Допуска се, че малко след това монархът ще се включи и в активния политически живот. Но как ще го направи и какви ще са последствията, все още никой не се наема да коментира. Идеята за възстановяването на монархията у нас на практика няма почти никаква подкрепа. Дали царят отново ще се изкуши да обяви подкрепата си за някоя предизборна коалиция, надявайки се, че нейните представители ще лобират за промяна на конституцията? Веднъж обаче Симеон II изживя едно разочарование от подобни очаквания, когато застана зад коалиция ОНС и прекалено наивно би било да повтори грешката си толкова скоро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във