Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРЕДИЗБОРНИ СТРАСТИ КИПЯТ В БУРГАС

Предизборната битка в Бургас винаги е привличала вниманието заради нестандартните ситуации и неочакваните развръзки, които тя предлага. Оттук започна националната си обиколка шефът на социалистите Георги Първанов. Бургас бе посетен два пъти от синия водач на местната листа Петър Жотев. Неговата цел бе да сгъсти партийните редици. В морския град липсват типичните за София или Пловдив големи групи от твърди електорати на партийните мастодонти БСП и СДС. Но това не прави предизборното време безбурно.
Политическите сили в Бургас прилагат различни тактики за привличане на избиратели. Популярни личности, грандиозни концерти и леки почерпки омайват народните маси.

Листата на Обединените демократични сили в Бургас

се води от безпартийния Петър Жотев. Второто място все още е вакантно и борбата за него е ожесточена. Сигурен подгласник на Жотев донеотдавна бе шефът на областната организация на СДС Васил Камберов. Коалиционните партньори на СДС от БЗНС-ДП обаче се опитват с всички сили да наложат своя представител Георги Станилов, който е областен управител на Бургас. Според Камберов съставянето на избирателната листа е пример за демократичната същност на организацията, защото още в началото на годината общинските СДС-та са пожелали Жотев да я оглави. Председателят на адвокатската колегия в града Иво Баев ще бъде четвъртият местен кандидат-депутат. Следват го акушер-гинекологът Антонио Душепеев, заместник-председател на общинската организация на СДС, Стоян Жечев, главен проектант в Лукойл Нефтохим Бургас, и Недялко Попов, директор на Научния институт към рафинерията и бивш председател на нейния надзорен съвет. Банковото лоби в листата е представено от Костадинка Христова, която е директор на клона на Банка ДСК в Слънчев бряг. Младежката организация на СДС излъчи 28-годишния икономист Чанко Дучев, който е шеф на местния домостроителен комбинат.
Настроенията в Бургас вещаят все по-малка подкрепа за синята партия. Хората са обезсърчени от икономическата стагнация. Повечето от ключовите държавни предприятия в областта, като пристанището, летището и енергоснабдяване са в ръцете на личности, близки на сега управляващите. ОДС обаче не губи надежда. Според Васил Камберов намеренията на сините са за победа на бургаска почва.

Българската социалистическа партия залага

на председателя на Висшия съвет на партията Георги Първанов, който поведе листата. Следващите места са заети от о.з. генерала от разузнаването Тодор Бояджиев и от местните партийни лидери Любомир Пантелеев и Стойко Танков. Предизборната кампания на социалистите започна с впечатляваща обиколка на червения партиен елит из Бургаския регион. На 16 май социалистите проведоха срещи с избиратели в Карнобат, Айтос и Средец. Началото на броенето до заветния 17 юни в Бургас завърши със заключителен митинг-концерт, на който пяха младежите от Латинопартизани и добре известната сред по-възрастната публика актриса и певица Грета Ганчева. Освен Първанов в морския град бе и Николай Камов от коалиционния партньор на БСП - Социалдемократи. Работа за хораха, не на корупцията и спокоен живот е мотото на Коалиция за България. Митингът стана повод за протестите на местното СДС, което припомни, че според чл.54 от Закона за избиране на народни представители официално предизборната кампания започва на 17 май. В жалбата до Районната избирателна комисия е посочено, че в речите на кандидат-депутатите от коалицията са били използвани явни предизборни лозунги, накърняващи и уронващи авторитета на ОДС, и са били раздавани нецензурни агитационни материали. Последното обвинение визираше разпространените сред симпатизантите презервати с лика на премиера Иван Костов. Червеният бургаски лидер Пантелеев отрече масовата проява да е била предизборен митинг и се разграничи от акцията за разпространение на индивидуални предпазни средства. Той предположи, че най-вероятно тя е част от провежданата в момента в града антиспин-кампания.

Партията на зелените

ще разчита на младите в Бургас, за да спечели повече места в парламента, заяви Калина Калоянова, шеф на изборния щаб на партията. Инициативите за привличане на електората са нови и нетрадиционни. Зелените няма да разчитат на изтъркани мероприятия като концерти и масови митинги, а ще работят по темата за екологията на Бургас. Симпатизанти на зелените ще почистят занемарените възрожденски паметници в Морската градина и ще реставрират някои от любимите на бургазлии фонтани. Чистота на околната среда и чистота в човешките взаимоотношения - са някои от целите на партията, поясни Калоянова. Начело на листата, разбира се, е основателят и главен идеолог на зелените Христо Порточанов. На второ място е главният редактор на бургаския вестник Свободен бряг Соня Георгиева. Строителният предприемач Йордан Марков, несебърският бизнесмен и бивш футболист Красимир Мавров, а също и изпълнителният директор на ПФК Нефтохимик Емил Табаков са сред останалите кандидати на Партията на зелените в Бургас.
На 17 май стана ясно, че зелените неочаквано са подкрепили царската кандидатура на Соломон Паси за Бургас. Според наблюдателни бургазлии в това няма нищо чудно, тъй като местната еколидерка Калоянова е кръстница на детето на Паси, а освен това е основателка на Атлантическия клуб в града.

Коалицията ВМРО-Гергьовден

е направила според местните сподвижници най-добрия избор за водач на листата. Бившият ревизор Емил Димитров и сегашен шеф на Гражданското движение против корупцията ще громи бюрокрацията и подкупните чиновници начело на коалиционната листа. На второ място е популярната данъчна адвокатка в Бургас Светла Проданова, предложена от Гергьовден. Дългогодишна служителка на местната администрация, тя е безценен помощник за всеки притискан от бюрократичната система бизнесмен или предприемач, споделиха пред в.БАНКЕРЬ доволни от избора й бургазлии. Третото място е отредено за областния координатор на ВМРО за Бургас - 30-годишния икономист Георги Желев. След него се нарежда представителят на Гергьовден Георги Георгиев, бивш заместник-кмет на общината. Изборът на кандидатите е направен според анкета сред симпатизантите, която е определила Емил Димитров за фаворит на листата. Балансът на кандидатурата на коалицията е обсъден и решен от централните реководства на ВМРО и Гергьовден.
Приоритети за коалицията са отслабването на държавното влияние върху бизнеса, създаването на благоприятна икономическа среда и изцяло нова данъчна и осигурителна политика. Според шефа на Гергьовден за Бургаския регион Георги Маринчев на хората в града им е дошло до гуша да гледат доволните физиономии на управляващите, които се облагодетелствали лично за сметка народа.

Царското име

не предизвиква онази масова истерия в Бургас, на която сме свидетели по централните софийски улици. За ръката на Националното движение Симеон II се борят няколко организации, които според местни наблюдатели самозвано събират подписи и сподвижници. Голямата мечта на представящия се за царски човек в града архитект Петко Йовчев бе да оглави Симеоновата листа в Бургас. Скорострелно във вторник бе открит и офис на движението, на чиято витрина бе окачено саморъчно обява, че се търсят бургаски сътрудници на царя. В крайна сметка се оказа, че партийната листа ще бъде оглавена от атлантика Соломон Паси, а всички радетели на царската идея ще бъдат добре приети в редиците на Национално движение Симеон II за помощ и партийна пропаганда.
Въпреки относително слабата популярност на Симеон в Бургас, голяма подкрепа на неговите идеи ще окажат партийците от ЕКИП, предвождани от бившия областен управител Кирил Козаров и бизнесмена Йордан Цонев. Неуспялата да се сдобие с регистрация партия на ЕКИП има сериозна финансова мощ в Бургас, а и немалко привърженици. Още преди месец на събрание на партията в града е било решено, че ако възникнат проблеми за самостоятелно излизане на изборите, ЕКИП ще подкрепи царя. Разменната монета са поне двама кандидати на формацията на Бисеров на избираемо място в бургаската листа на царя. Присъстващ на срещата бизнесмен сподели пред в.БАНКЕРЪ, че в нея са участвали повечето финансови акули на областта.
Макар и все още да не е взел отношение в предизборната борба, бургаският кмет Йоан Костадинов ще подкрепи със сигурност хората на Симеон II.

Facebook logo
Бъдете с нас и във