Банкеръ Daily

Кирил Петков:

Предизборната ни кампания ще струва по-малко от милион

"Наши приятели с абсолютно чист бизнес вече заявиха готовност да спонсорират кампанията ти. Обещанията засега са за около 600 000 лева. Смятам, че разходите в кампанията ни ще са под 1 милион лв. Готовност за спонсорство показват най-вече компании от IT сектора. Разбира се, всеки с чист бизнес е добре дошъл. Даренията ще бъдат обявени на сайта ни, който се подготвя в момента", заяви Кирил Петков в предаването "ЕвроДикоФ"

Бившият служебен министър на икономиката потвърди думите на Христо Иванов пред БНТ за предстояща среща през другата седмица с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" за следизборна коалиция. На въпрос дали затваря вратата пред "Има такъв народ" Петков обясни, че ще изчака Слави Трифонов "да преосмисли леко начина си на комуникация". И допълни, че не вярват толкова в дясната политика на ИТН и "бюджетните им ястреби", които държат на нулев бюджетен дефицит.

"За нас нулевият дефицит е нищо, ако има пенсионери, които живеят под линията на бедност", посочи Кирил Петков.

Той заяви, че реформата на съдебната система и смяната на Иван Гешев като главен прокурор не е второстепенен за тях въпрос и в тази посока много ще разчитат на експертизата на ДБ.

"Не отбягвам да говоря за ИТН. Там имаше много хора, които харесвам - Мика Зайкова например. Има и други, с които се радвах, че работих. Според мен те трябва да осмислят бъдещето на парламента. Може евентуално да говорим и с тях. Това, което ми беше малко по-трудно да имам доверие на Трифонов е, че постоянно ни вкарваше в общественото внимание с някакви грешни неща - за бизнесите ни, за връзки всякакви измислени. Но ние нямаме его и очакваме да видим как ще е в бъдещето. За Слави - просто бих изчакал да каже какво има предвид преди да преминем към преговори и разговори", посочи още Кирил Петков.

Той обясни, че не са влизали с ДБ в конкретики кой да е премиер и кой не. "Не вярваме, че най-добрата стратегия да се явяваме с тях на избори. Ние примерно много подкрепяме президента Радев, а някои от тях може и да предпочетат да не го подкрепят. Имаме и много различия. Който вярва на нас, да гласува за нас, който има по-дясно виждане - за ДБ, а по-ляво за Мая Манолова", допълни той и уточни: "Ако има драстична промяна в ГЕРБ, също би имал някакъв диалог. Ако си признаят всички грехове и спрат да се оправдават, Това би било добро първо условие да говорим".

По отношение на двойното си гражданство той съобщи, че няма да се разкарва до посолството на Канада в Букурещ и да се реди по опашки за заветното "удостоверение", че вече е само български гражданин.

"На 21 април направих волеизявление, че се отказвам от това гражданство. На 20 август ми бе съобщено, че не съм. Не ми е нужен документът. Има дело в Конституционния съд, ще видим решението. Смятам, че волеизявлението ми е по-важно. Представете си, че бях не канадски, а руски гражданин, който е против "Руски поток" и по тази причина Русия отказва да признае волеизявлението ми? Тоест - Русия, а не България ще решава кой може да участва в управлението", аргументира се Петков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във