Банкеръ Daily

Общество и политика

Предизборната кампания започва с концерти

Започва предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 11 юли. Кампанията ще продължи до 9 юли, а в надпреварата за вота ще участват 23 партии и коалиции.

Сигналите за неправомерна агитация и нарушения се подават в Районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия.

Предизборната кампания се води на български език. Агитацията на работното място е забранена, както и използването на държавно или общинско имущество за целите на кампаниите на партиите, коалициите и независимите кандидати, регистрирани за участие във вота.

Предизборните прояви и диспути се отразяват в медиите по правилата, определени от ЦИК. Фейсбук и останалите социални мрежи и платформи не попадат в регулацията и компетенциите за произнасяне или установяване на нарушения.

Забранено е разпространението на анонимни агитационни материали и такива, които накърняват добрите нрави, честта и достойнството на кандидатите за депутати. Сключените договори в предизборната кампания медиите публикуват на сайтовете си. Законът забранява използването на агитационни материали, които съдържат гербa или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци и изображения.

Заради намалелия брой заразени с коронавирус и разхлабените противоепидемични мерки в тази кампания ще се провеждат и събития на открито. В петък вечерта "Демократична България" открива кампанията си в столичния Южен парк с концерт.

"БСП за България" започва кампанията си в събота пред Народния театър "Иван Вазов". През уикенда започва и кампанията на ГЕРБ-СДС. От "Има такъв народ" засега не са обявили официално откриване на включването им в предизборната надпревара.

"Българските патриоти" - ВМРО, Воля и НФСБ започват кампанията си от Пловдив в петък вечерта. От Пловдив в предизборната надпревара ще се включи и коалицията "Изправи се! Мутри вън!". 

Все още няма яснота как и откъде Централната избирателна комисия ще набави допълнителните машини за гласуване. В четвъртък от комисията съобщиха, че е постъпила още една оферта от фирма "Панов" ЕООД, която предлага да осигури до 5000 машини. ЦИК уточни, че преговорите със "Сиела Норма" не са приключили окончателно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във