Банкеръ Daily

Общество и политика

Предизборната кампания приключва днес в полунощ

Два дни преди вота пробно машинно гласуване се проведе в няколко града на страната. В София това стана пред сградата на Народното събрание и пред Централната избирателна комисия.

„За мен беше важно поставянето на картата. Това е проблемът", каза столичанин.

„Лесно било. Аз много се притеснявах да не сбъркам, да не ми кажат, че съм бавна“, допълни жителка на столицата, която гласува пробно с машина.

В нито едно от големите села в област Велико Търново, където в неделя ще се гласува само с машини, не е проведено демонстрационно гласуване с тестовите устройства. По данни на Районната избирателна комисия в десетте общински центъра в региона с машините са се пробвали не повече от 0,5% от избирателите. 

От над 210 000 избиратели в Четвърти многомандатен избирателен район Велико Търново в пробния машинен вот се включиха не повече от 1500 граждани, посочи председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев и поясни за трудностите, които срещат избирателите.  

„По-възрастните хора просто не смеят да докоснат машината или, докосвайки я, го правят по такъв начин, че една ли не тя всеки момент ще се счупи или ще гръмне. Най-честите проблеми са с поставянето на картата в самата машина. Указали сме на комисиите да дават указания в тази насока“, каза той.

За 900-те избиратели в село Майско, където ще се гласува само машинно, обучение не беше проведено и хората са притеснени: „Някой ще ни упъти как да правим, иначе не може“. „Не мога да правя с машина“.  

В област Велико Търново с машини ще се гласува в 312 секции, които са 75 % от всички секции. В 15 от секциите ще има по две машини.  

"Аз съм координатор за Западен Лондон, вече всичко е подготвено за изборите в неделя на 11 юли“, разказа пред БНР Атанас Цветански, доброволец за изборите в неделя.

„При нас има пет секции и в петте ще има машина, те са вече тук, утре ще се транспортират до секциите с представители на „Сиела Норма“, допълни той.

Първоначално имаше затруднения с подбора на членовете на СИК, защото периодът е отпускарски, някои се отказаха, които бяха на последните избори, защото беше кошмарно за нас, стоя се до 5 часа сутринта, изключително натоварено, 1665 човека минаха през нашата секция, но вече запълнихме бройките“, поясни още Цветански.

По думите му на места има данни за назначения на доста политически лица в някои СИК в Лондон, но при тях е няма такива случаи.

"Неприятното е, когато това става в последния момент. Сега силно се надявам, при повечето разкрити секции, да ни бъде по-леко,  да не се случи, както на редовните избори. Отново ще се спазват противоепидемичните мерки, надявам се да няма струпване на опашки от хора", заяви Атанас Цветански.

135 секции ще бъдат разкрити на територията на Великобритания.

В полунощ приключва кампанията за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. В съботния ден за размисъл и в самия ден на вота политическата агитация е забранена. 

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ вече закри кампанията си пред Президентството Днес тя направи това до фонтана, около който се събираха протестиращите миналото лято. Събитието започна в 12:00 ч. Участие взеха ръководството на коалицията – Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

ГЕРБ-София организира заключителен концерт "По-силни от хаоса" тази вечер от 18.00 часа в Северния парк /главен вход на бул. "Никола Жеков"/. На концерта ще присъстват кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС в София. А за доброто настроение на всички ще се погрижат Милена Славова, Анета Вълканова и Pavell & Venci Venc.

Facebook logo
Бъдете с нас и във