Банкеръ Daily

Калин Гайдаров:

Предишният протест е пример за неорганизираност на полицията

"Предишният протест е пример за неорганизираност, неспособност, забавеност и отсрочване на действията. Ако днес не са взети поуки и не е коригиран моделът на поведение на полицията, нещата може да се усложнят", коментира проф. Калин Гайдаров. 

По думите му при предишния протест под наслов Велико народно въстание са допуснати изключително много грешки. "Полицията служи на обществото, тя не служи на властта. Трябва да се изхожда от това", допълни професорът.

Според ген. Румен Миланов - бивш началник на НСО, трябва много внимателно да се подхожда към организацията на протести от страна на полицията. "Ако има по-строг режим, хората ще кажат, че цензурираме протестите", коментира той в ефира на бТВ.

Миланов обясни също как щеше да действа, ако той организираше действията на полицията. "Ако бях аз там, нямаше да сложа този кордон от полицаи, щях да ги държа в резерв и според ситуацията да ги вкарвам там", посочи той.

Бившият шеф на НСО коментира и събитията от т.нар. "Кървава сряда". "Според мен полицията допусна провокаторите да се развихрят и след това бяха принудени да използват максималната реакция", категоричен е той. 

За използването на лютив спрей и Миланов, и Гайдаров са категорични, че това е било прекалена реакция от страна на полицията.

"Има принцип на градация на силата. Не може да използваш сила, която е несъизмерима с това, което се случва на площада. Не може да се действа така, че да унижаваш човешкото достойнство и да заплашваш живота и здравето на хората", категоричен е Гайдаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във