Банкеръ Daily

Общество и политика

Преди изборите: Патриотичните партии отново се харесват помежду си

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

С наближаването на парламентарните избори на 11 юли патриотичните формации изведнъж се поучиха от предишни свои грешки и започнаха да говорят за обединение. След като нито една от патриотичните партии не успя да премине 4-процентовата бариера и да има свое представителство в 45-ото Народното събрание, лидерите на политическите сили един по един обявяват, че са готови да загърбят старите си конфликти. 

Партия "Атака" е готова да се коалира за предстоящите предсрочни парламентарни избори с всяка политическа формация, която припознае предизборните намерения на атакистите. Това обяви лидерът на партията Волен Сидеров, който представи идеите си в конспект от три основни точки. 

Сидеров поясни, че "Атака" води успешни разговори за коалиция с национално движение „Русофили” на Николай Малинов, който оглави политическа партия „Възраждане на Отечеството”, както и с партията на Жан Виденов "Лява алтернатива". Била е отправена покана към "Възраждане" на Костадин Костадинов, но Костадинов държи да се яви самостоятелно на предстоящия вот.

Приоритетите в програмата на Волен Сидеров са възстановяване на големите енергийни проекти и българското селско стопанство, привличане на инвестиции, национален суверенитет на страната и вътрешната сигурност. Сидеров не спомена да е говорил с някого от бившите си коалиционни партньори (ВМРО и НФСБ), но изрази готовност за "национално-отговорна коалиция"

"Депутатското място е последното нещо, на което държа, вие много добре знаете, аз се отказах от депутатското си място още 2019 г.", каза лидерът на "Атака".

По-рано днес в телевизионно интервю лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че е разговарял с лидерите на останалите патриотични партии и има „оптимистично чувство“ за обединение.

Междувременно от партия "Воля" на Веселин Марешки заявиха, че обединението на патриотите е правилен ход. "Предстои до дни ръководството да излезе с официално решение. Идеята лидерите да отстъпят крачка назад и да не са водачи на листи ще предотврати всякакви атаки по повод минали проблеми между тях, които вече са решени", смятат от "Воля". Предложението лидерите на политическите сили да не са водачи на листи дойде преди дни от Каракачанов.

Още след парламентарния вот на 4 парил председателят на НФСБ Валери Симеонов също заговори за общо патриотично обединение.

Преди дни лидерът на ВМРО пък обяви, че започва разговори за коалиция с НФСБ  и формацията на Петър Москов – КОД.

На парламентарния вот на 4 април тази година патриотичните формации, които бяха представени в 44-тото Народно събрание в коалиция „Обединени патриоти“ (ВМРО, НФСБ и „Атака“), не се явиха заедно. Нито една от тях не влезе в 45-ия парламент.

"Атака" на Волен Сидеров напусна коалицията през 2019. А преди тазгодишните парламентарни избори ВМРО и НФСБ се разделиха, като НФСБ се яви в коалиция с "Воля".

Facebook logo
Бъдете с нас и във