Банкеръ Daily

БСП отговори на Мая Манолова:

Преди да говорят, да се запознаят с фактите

БСП излезе с нарочна позиция относно инсинуации по предложеното от партията видеонаблюдение на изборния процес по време на предстоящия парламентарен вот. 

"Нека тези, които коментират действията на  “БСП за България“, преди да говорят, да се запознаят с фактите", се казва в становището, разпространено от партийния пресцентър.

Ето цялата позиция на БСП

"По повод твърденията, че БСП не е изпълнила обещанието си да предложи видеонаблюдение на секционните избирателни комисии, партията категорично припомня:

На 21 януари, преди седмица, Парламентарната група на БСП внесе в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс. 

Предложение на БСП е в параграф 18-ти да се създаде нов член, който гласи, че във всяка избирателна секция се осигурява излъчване онлайн в интернет на преброяването на гласовете, чрез инсталирани в секцията камери за видеонаблюдение. Камерите трябва и да записват, а записите ще се предават с останалите изборни книжа. Това е видеонаблюдение и то е предложено навреме там, където му е мястото - в Изборния кодекс. 

Нека тези, които коментират действията на парламентарната група на “БСП за България“, преди да говорят, да се запознаят с фактите."

Вчера лидерът на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обвини парламентарната опозиция, че не държи на думата си. "Опозицията в парламента обеща, но не внесе законовите промени за видеонаблюдение. Това е личен ангажимент и на председателя на БСП, и на други представители на БСП. Видеонаблюдението беше артикулирано и от други политици по време на консултациите при президента. В законопроекта, който в момента се гледа в правната комисия, предложение за видеонаблюдение няма. Ключови са промените в изборните правила, за да се засили доверието в изборния процес", заяви Манолова по повод обсъжданите от правната парламентарна комисия промени в Закона за извънредното положение.

Тя уточни, че в секционните избирателни комисии ще има представители само на управляващите партии. "Всички останали трябва да се организираме да осигурим застъпници и наблюдатели в 12 хил. секции. Много често обаче тези застъпници и наблюдатели не могат да си свършат работата, защото са отдалечени на два метра. Ключово е видеонаблюдението, за да има осигурен достъп. В Изборния кодекс пише пряка видимост. Ако няма видеонаблюдение, членовете на СИК ще си направят каквото искат. Членовете на СИК трябва да разберат, че са наблюдавани, защото една огромна част от тях не осъзнават, че са длъжностни лица и носят отговорност като такива", допълни лидерът на "Изправи се.БГ". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във