Банкеръ Daily

Общество и политика

Преди 76 г. умира цар Борис III Обединител

На днешния ден през 1943 г. умира цар Борис III Обединител.

Цар Борис III умира неочаквано след кратко боледуване в 16.22 ч следобед на 28 август 1943 г., скоро след като се връща от визита при Хитлер. Според дневника на германския аташе в София по това време, полк. фон Шьонебек, двамата германски доктори, които са се грижили за царя - Зайц и токсикологът Ханс Епингер, са вярвали, че Борис е починал от същата отрова, която д-р Епингер е намерил две години по-рано при аутопсията на гръцкия първи министър Йоанис Метаксас, действаща след седмици и бавно и причиняваща появата на петна по кожата.

Според слухове за смъртта на Борис III, царят е отровен по нареждане на Хитлер, за когото се знае, че е бил бесен след последната си среща с българския владетел и отказа на последния да предаде българските евреи и да изпрати войски срещу СССР. Синът му Симеон Сакскобурготски не отрича тази версия, но посочва като вероятна и хипотезата, че интерес от смъртта на царя е имал и СССР, като в случая е възможна намесата на НКВД. Княгиня Мария Луиза Българска посочва в интервю, че няма категорична версия за случилото се, но че е убедена, че баща й не е отровен от нацистите или от англичаните, а от Изток.

След петдневно поклонение в катедралата "Св. Александър Невски", на 5 септември траурното шествие достига до Рилския манастир, където царят е погребан в манастирската църква.

Наследява го на престола невръстният му син цар Симеон II, от чието име управлява избраният от Народното събрание Регентски съвет - проф. Богдан Филов, княз Кирил (брат на цар Борис III) и генерал-лейтенант Никола Михов, до преврата на 9 септември 1944 година. Тогава е назначен от комунистите последният Регентски съвет в състав: акад. Тодор Павлов, проф. Венелин Ганев и Цвятко Бобошевски, който управлява до установяването на републикански режим на 15 септември 1946 година след проведения референдум.

Борис III Обединител (официално: Негово Величество Борисъ III, по Божията милость и Народната воля, Царь на Българитѣ, Принцъ Саксъ-Кобургъ-Гота и Херцогъ Саксонски) е престолонаследник и принц Търновски от раждането си на 30 януари 1894 г. до 2 октомври 1918 г. и цар на България от коронацията си 3 октомври 1918 г. до смъртта си на 28 август 1943-а. Той е син на цар Фердинанд I, който абдикира в негова полза след поражението на България през Първата световна война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във