Банкеръ Daily

Общество и политика

Преди 149 г. излиза първият брой на вестник "Дума на българските емигранти"

На днешния ден през 1871 г. в румънския град Браила излиза първият брой на вестник "Дума на българските емигранти", издаван от от революционера, поета и публициста Христо Ботев.

В края на месец май Ботев се е преместил в Браила. Тук, със съдействието на Димитър Паничков, той започва да издава своя първи вестник, който е и сред първите български вестници изобщо. Желанието им е той да замени закритите малко преди това български емигрантски вестници "Свобода" и "Дунавска зора".

В него са публикувани голяма част от лирическите произведения на Ботев, сатиричните му фейлетони и публицистика. Всъщност основната част от съдържанието на петте броя е писана от самия Ботев.

Мотото на вестника е "Истината е свята, свободата е мила!". В уводната статия на брой първи Ботев призовава да се води едновременно борба за национална и социална свобода и възлага надежда на българската емиграция, която трябва да се готви "за нови удари".

В четири от известните пет броя на вестник "Дума на българските емигранти" са отпечатани 16 статии на Ботев. Това са основните му публицистични работи - "Наместо програма", "Народът вчера, днес и утре", "Смешен плач", "Решен ли е църковният въпрос", "Примери от турското правосъдие", "Петрошан". За първи път са публикувани няколко негови стихотворенията "До моето първо либе", "Дялба", "На прощаване", "Хайдути", "Елегия" и "Пристанала", както и посветеното на Мария Горанова "Пристанала" и посветеното на нейния брат Б. Горанов "Борба".

През лятото на 1871 година Ботев боледува тежко и продължително от тиф, а в края на юли двамата с Паничков са принудени да прекратят издаването на вестника поради липса на средства.

Последният брой на "Дума на българските имигранти" излиза на 5 август 1871 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във