Банкеръ Daily

Общество и политика

Преди 148 г. излиза брой първи на в. "Дума на българските емигранти"

Мото на вестника е: "Истината е свята, свободата е мила!".

На 10 юни през 1871 г. в румънския град Браила излиза първият брой на вестник "Дума на българските емигранти", издаван от революционера, поета и публицист Христо Ботев. След кратък престой в Галац, в края на май 1871 година той се премества в Браила. Тук, със съдействието на Димитър Паничков, Ботев започва да издава този вестник, който трябва да замени закритите малко преди това български емигрантски вестници "Свобода" и "Дунавска зора".

"Дума на българските емигранти" е първият вестник на Христо Ботев (както и измежду първите български вестници изобщо), като основната част от материалите са списвани от самия Ботев. Във вестника са публикувани голяма част от лирическите произведения на Ботев, сатиричните му фейлетони и основните му публицистични творби.

Мото на вестника е: "Истината е свята, свободата е мила!". В брой първи в уводната статия Ботев призовава да се води едновременно борба за национална и социална свобода и възлага надежда на българската емиграция, която трябва да се готви за нови удари.

В четири от известните пет броя на вестника, са отпечатани 16 статии на Ботев - "Наместо програма", "Народът вчера, днес и утре", "Смешен плач", "Решен ли е църковният въпрос", "Примери от турското правосъдие", "Петрошан" и други. За първи път са публикувани няколко негови стихотворенията "До моето първо либе", "Дялба", "На прощаване", "Хайдути", "Елегия" и "Пристанала", както и посветеното на Мария Горанова "Пристанала" и посветеното на нейния брат Б. Горанов "Борба".

През лятото на 1871 година Ботев боледува тежко и продължително от тиф, а в края на юли двамата с Паничков са принудени да прекратят издаването на вестника поради липса на средства.

Последният брой на "Дума на българските емигранти" излиза на 5 август 1871 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във