Банкеръ Daily

Радан Кънев:

Предаването на Зелената сделка на ДПС е огромна опасност за българската икономика

"Предаването на Зелената сделка на ДПС е огромна опасност за българската икономика, за българските граждани и за националната енергетика." Това написа в профила си във "Фейсбук" евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. 

Коментарът му е по повод изказване на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, който заяви, че в партията си харесват Делян Пеевски.

"Ние не предвиждаме раздяла с никой. Нашия електорат, нашите избиратели, нашата партия ние си харесваме господин Пеевски и смятаме, че господин Пеевски направи много и за страна, за хората, особено в пандемичната криза, а за нашия електорат, да не говорим", коментира Цонев в отговор на въпрос, дали движението в партията предвижда раздяла с емблематични имена, към които има негативни отношение в обществото, по подобие на БСП, изключили през седмицата председателят на пловдивската организация Георги Гергов.

Според Радан Кънев "Йордан Цонев като зам. председател на ДПС с ресор "Зелена сделка" не е шега, а знак, че Бойко Борисов изоставя тази ключова политика в ръцете на ДПС, на Пеевски и на Доган."

"Хора като Борисов и Доган гледат на европейските инвестиции - публични и частни - като на лични средства, пари за "усвояване" от партийни обръчи, като далавера", категоричен е Кънев. 

Той смята още, че тази демонстрация от страна на ДПС е знак, че от демократичната опозиция не са влезли адекватно в тази тема и не са се позиционирали ясно в климатичната политика. Според него това е поправимо и то още в близките дни и седмици, в които "Демократична България" ще представи политическите си приоритети за следващото управление на България.

Кънев уточнява, че в тях Зелената сделка, "истинската, а не далаверите на ГЕРБ и ДПС ще е основна точка, която ще се откроява и с политически решения, и с публични говорители, които са способни да изнесат тежестта на тази политика в бъдещето управление с мандата на ДБ."

Евродепутатът отбелязва, че Зелената сделка осигурява стотици милиарди публично финансиране и се стреми да ангажира дори повече средства от частния финансов сектор. Тези средства са предназначени да обезпечат модернизацията на икономиката на ЕС и технологичното "догонване" на Източна Азия и Северна Америка. Те са възможността за относително слаби икономики като българската да се включат като лидери в новите индустрии и новата енергетика, да преодолеят изоставането си в технологиите и иновациите чрез свеж, евтин и леснодостъпен капитал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във