Банкеръ Daily

Общество и политика

Предателите се броят по Великден

След като на Велика сряда ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента, тръгнаха аналогиите с Юда. Всеки един от играчите в 45-ото Народно събрание започна да вижда лицето на предателя в кого ли не. А разпнат май ще е народът, поставен в условията на политическа криза и задаващи се летни избори. Парламентът започна гръмко и обещаващо живота си, но изглежда ще приключи бързо и безславно. 

 

Правителството в оставка окончателно премести заседанията на Министерския съвет в кухнята на Борисов в Банкя. Тук явно трябва да се сещаме за Тайната вечеря. А Борисов в бяла дреха да се яви като спасител наш. 

Разпадналото се пленарно заседание даде повод на премиера в оставка Бойко Борисов за нова порция хули към депутатите. Този път

те бяха обвинени в мързел.

"Днеска е Велика сряда, ден на предателството. И парламентът не се събра да работи. Защото голяма част от умните, красивите, знаещите и можещите не ходят на работа, така както бях предупредил... Решиха да спят до късно​", заключи мъдро Бащицата. Нищо, че работата на парламента бе провалена точно неговите депутати и колегите им от БСП и ДПС.

Програмата на парламента предвиждаше да бъдат гласувани окончателно промените в Изборния кодекс, сред които въвеждането на: видеонаблюдението в избирателните секции; 100-процентовото машинно гласуване; нова процедура за избиране и назначаване на членовете на ЦИК; отпадане на лимита за избирателните секциите зад граница; създаване на нов многомандатен избирателен район "Чужбина"...

Освен тези промени в Изборния кодекс, в сряда трябваше да бъде създадена и анкетната комисия за разследване на случая "Росенец" и полицейското насилие на летните протести. 

Партиите на протеста веднага прозряха, че зад бламирането на заседанието стои

поредната задкулисна сделка между ГЕРБ, БСП и ДПС. 

ова е демонстрация, че съществува мнозинство в парламента. ГЕРБ, ДПС и БСП абсолютно ясно бламират възможността да се актуализира Изборният кодекс, въпреки огромния обществен консенсус по въпроса за видеонаблюдението и въвеждането на сигурен машинен вот", каза председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов и уточни, че

oфициaленo вече cмe в пoлитичecкa кризa.

Според председателят на ПГ "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, причината за пропадналото заседание се простира отвъд промените в Изборния кодекс. "Не приеха седмичната програма на парламента, който може би има още много малко време, за да приеме важни за гражданите закони - за подкрепа на хората в кризата, за преизчисляване на пенсиите, за частния фалит, да изслуша КЕВР за исканото поскъпване на парното, тока и водата", посочи тя.

Според "Има такъв народ" трите системни партии са доказали, че

суверенът изобщо не ги интересува. 

Хората на Слави Трифонов са категорични, че днешната ситуацията буквално онагледява какво е щяло да се случи, ако те не бяха върнали мандата и бяха съставили правителство. 

Съвсем естествено, вождовете и ораторите на "трите кита" отрекоха да са виновни за каквото и да било.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично отхвърли обвиненията за договорка с ГЕРБ и ДПС. И обясни причината, поради която червените са гласували "Въздържал се", по възможно... най-баналния начин. Първо - нито едно от законодателните предложения на левицата не било минало през комисиите и затова социалните и икономическите им мерки изпаднали от дневния ред на Народното събрание. И второ - изборните правила далеч не били най-важните.

Парламентарното острие на ГЕРБ Тома Биков съобщи, че тяхната парламентарна група (ГЕРБ-СДС) е щяла да гласува против видеонаблюдението и новата процедура за назначаване на ЦИК от президента. А председателят на групата Десислава Атанасова

демонстрира невиждано досега единомислие

с Мая Манолова и Корнелия Нинова, заявявайки, че ремонта на Изборния кодекс не е най-важното нещо за обществото.

От ДПС директно отказаха да коментират събитията, което т. нар Партиите на протеста разтълкуваха като участието на депутатите от Движението в провала на кворума като саботаж срещу комисията за "Росенец".

Следа свикан председателски съвет шефката на парламента от "Има такъв народ" Ива Митева обяви, че е насрочила заседание за четвъртък. To включва  само довършване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и второ гласуване на Изборния кодекс. Ще има и нов председателски съвет преди заседанието.

А ако в сряда водещите комисии по законопроектите, които са им разпределени, внесат доклади за първо гласуване, ще се обсъди дали те да не бъдат допълнени като точки от дневния ред за седмицата.

Според Митева

обстановката в парламента е спокойна.

Тя се надява в четвъртък да има нужните гласове за провеждане на заседание.

Междувременно държавният глава Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на втората по брой гласове политическа партия - "Има такъв народ", а кандидатът за премиер Антоанета Стефанова го върна веднага.

Предстои президентът да избере третата партия, на която да връчи мандата. Говори се, че това ще е БСП.

От ГЕРБ изразиха мнение, че мандатът трябва да отиде при "Демократична България". И обвиниха президента Радев, че е предизвикал политическа криза. 

Ако БСП получи възможността да състави правителство, ще свика пленум на партията, за да вземе решение как да постъпи. 

Формациите с най-малоброен депутатски състав в парламента - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" вече заявиха, че не се притесняват от предсрочни избори. Малко е вероятно ако някоя от двете обединения получи мандат, да се стигне да състав на кабинет.

Прогнозата, която става все по-вероятна, е Румен Радев да назначи служебен кабинет,

да разпусне парламента

и да насрочи нови избори. Ако това се случи до средата на май, ще се подготвяме за избори в средата на юли. Опасенията са, че ни очаква ниска избирателна активност при летен вот. 

Дали нежеланието за промяна в Изборният кодекс, или донякъде популистките подмятания, че имало по-важни теми, спънаха работата на парламента, е трудно да се каже. Силната анти-ГЕРБ инерция на новия парламент се загуби много бързо. А партиите на протеста започнаха надпревара кой е най-големият противник на статуквото. БСП пък се обиди, че я причисляват именно към статуквото, но с последните си действия сякаш показа точно това.

От "Има такъв народ" донякъде с право провидяха, че подкрепата, която ГЕРБ, БСП и ДПС обещаваха гръмко за правителство на новите партии, крие подводни камъни. Но пък намирайки се в здравна и икономическа криза, отказът за състав на кабинет

може да изиграе лоша шега на Трифонов и хората му

Другите две партии на протеста също могат да изгубят част от избирателите си.

Ако в новия парламент влязат отново и част от представителите на патриотичния фронт, ГЕРБ ще си гарантира подкрепа. 

Та при всичките приказки за предателства и Юда, отново най-предаден си остана редовият български гражданин. Не на великденско чудо трябва да се надяваме. Собственото ни възкресение си е наша отговорност. В урните и по площадите чудесата се извоюват, не идват отгоре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във