Банкеръ Daily

Д-р Стойчо Кацаров:

Предали сме сигналите за фалшиви сертификати на прокуратурата

Всички сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19 са подадени към прокуратурата. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му те са няколко десетки.

"Решаващо за това да се намали смъртността от COVID-19 е масовата ваксинация на хората", заяви пред журналисти служебният здравен министър Стойчо Кацаров, след като награди с официални плакети на Министерството на здравеопазването дирекциите "Надзор на заразните болести" и "Обществено здраве" към регионалните здравни инспекции в страната.

В здравното министерство вече има постъпили сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация. Всички те са предадени на прокуратурата. Кацаров уточни, че те не са чак толкова много.

На въпрос за третите дози и на кого могат да бъдат поставяни, здравният министър обясни, че всеки може да си ги сложи, а не само хората, които попадат в петте препоръчителни групи.

Решаващата дума има лекуващият лекар на конкретния човек. Няма ограничения по отношение на това кой може да ги поставя. Не е нужно да се издава нов сертификат за това. Продължителността на валидност на сертификата се определя от ЕК и ние се придържаме към решенията ѝ. Издаденият сертификат е безсрочен. Ако те преценят на базата на научни доказателства, че трябва да се постави срок и да се издава нов сертификат, ние ще реагираме по съответния начин. Засега не се налага, обясни още Стойчо Кацаров. 

Показателят за смъртност се увеличава, но по думите му това е нормално в хода на пандемията. "Слава богу той е много далече от показателите за смъртност, които имахме през ноември, март и април'', допълни той. 

По думите му засега здравната система се справя добре, няма хаос и паника. Настаняването и лечението на болните в здравните заведения е добре организирано. "Няма недостиг или дефицит на легла за прием на деца с коронавирус. Броят им не се отклонява значително от това, което сме виждали през предишните епидемични вълни", допълни Кацаров.

Имало е увеличение на броя на заразените по-младите хора, включително и на децата в края на август, но сегашните показатели показват превес на заразените сред по-възрастните.

Към момента експертите не виждат основание за специални мери в която и да е от областите у нас. Не се налага и национален локдаун.

"Нашите области са твърде малки, за да бъдат разглеждани като отделни единици. Един епидемичен взрив на дадено място може да изпрати една област от „червена“ в „тъмночервена зона“. Не сме забелязали извънредно отклонение в дадена област, което да налага конкретни мерки в нея", поясни здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във