Банкеръ Daily

Общество и политика

Пред посолството ни във Вашингтон ще поставят барелеф на Димитър Пешев

Пред посолството ни във Вашингтон ще поставят барелеф на Димитър Пешев. Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на градския съвет на Вашингтон Фил Менделсон се договориха за това в четвъртък.  Паметният знак ще се постави във връзка със 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. Софийският кмет благодари на Фил Менделсон  за личната ангажираност и подкрепа за именуване на площада пред българското посолство на името на Димитър Пешев. 

По време на  срещата  Йорданка Фандъкова и Фил Мендалсон обсъдиха предизвикателствата пред големите градове – транспорта, чистотата на въздуха и достъпа до образование. Председателят на градския съвет на Вашингтон информира столичния  кмет Фандъкова  за мерките, които вземат за справяне с големия трафик и подобряване чистотата на  въздуха. Той посочи  като ключови изграждането на метро във Вашингтон, изграждането на велоалеи, провеждането на кампании, насочени към ходенето пеша и карането на велосипеди, както и стимулиране на гражданите от съседните населени места да се придвижват  в американската столица с обществен транспорт.  Градската управа използва и различни механизми, за да поощрява гражданите  да използват  възобновяеми  енергийни  източници като слънчеви панели.

Системата за прием в детските заведения на Вашингтон е сходна със системата в София. Задължителен обхват на децата в детски заведения – всички  5-годишни, а основен критерии за прием в училище е близостта до дома.

Фандъкова проведе среща и с конгресмена Дон Байер. По време на разговорите столичният кмет  представи проектите на София в областта на образованието, културното наследство и инфраструктурата.  Двамата обсъдиха възможностите за инвестиции в София  в сферата на IT сектора, туризма и образованието. 

Според Фандъкова София има потенциала да се развива като туристическа дестинация. Природните  дадености, културно-историческото наследство и съвременната култура правят града атрактивен за туристите, а една от най-перспективните сфери за инвестиции са минералните извори. Фандъкова запозна конгресмена с бъдещата инвестиция на фондация "Лаудер"  в изграждане на училище,  детска градина и културен център в София и с факта, че в българската  столица работят американски компании в  IT сектора. По време на разговорите Фандъкова го информира и за частнопубличното партньорство при  предстоящото изграждане на станция на метрото между станция „Сливница“ и станция „Обеля“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във