Банкеръ Daily

Общество и политика

Пред БСП има само една цел - 1 милион гласа на изборите, категоричен е Антон Кутев

S 250 96cbaff6 e4d2 479f 8c60 57e90a4cbe29
S 250 45cb1068 e2be 438e 95ad 7eb6473c6803
S 250 3fd7000e af4e 4b8f a31d 2462bb10a195

50-и конгрес на БСП ще заседава през почивните дни в НДК. Предстои избирането на нов Национален съвет. Въпреки че преизбирането на Корнелия Нинова за председател на партията е успех, то поражда нови линии на въпроси както сред конкурентите ѝ, така и сред част от членовете на БСП и сред поддръжниците й.

Този уикенд ще разберем дали левицата ще бъде по-силна? Ще успее ли да се впише в политическата ситуация и да натрупа доверие сред повече избиратели? Двудневната работа на форума ще породи и сблъсъци. Има и много резерви.

Оттук нататък пред БСП има една единствена цел – спечелването на парламентарните избори. Това заяви пред БНР депутатът Антон Кутев. По думите му това всъщност означава „не по-малко от 1 милион гласа“.

Сега нашата цел не може да е друга – при разкапан ГЕРБ, при цялата тази ситуация на протести, при това несъгласие на обществото да живее по начина, по който живее, БСП не може да си поставя по-малка цел от 1 милион гласа. Това трябва да бъде нещото, за което всички работим оттук нататък“, категоричен беше левият депутат. Това според Кутев ще стане „като събереш вътре партията и тя стане наистина бойна единица, готова да реагира“.

„Ако БСП върши работата си, би могла да даде единственият шанс на България за някакво стабилно управление“, подчерта Антон Кутев. Доста дълго бяхме потънали в този процес на вътрешни междуособици, призна Кутев преди предстоящия конгрес на партията. В БСП Националният съвет винаги е имал ключово значение на коректив, посочи той.

Вярвам в това, че Националният съвет ще има своите възможности за въздействие и нито ще бъде абсолютна пионка, машата на председателя, още по-малко би трябвало да бъде опозиция“, подчерта той.

Кутев не очаква съществени промени в Националния съвет и отбеляза, че „той ще продължи на едно 60% да си поддържа лидера, който и да е този лидер“.

БСП не може и не бива да става лидерска партия, независимо от начина на избор на председателя, отбеляза още депутатът от левицата. Според Антон Кутев прекият вътрешнопартиен избор на председател е имал мотивиращ ефект и е задвижил партията отвътре.

„Ние сме много силни на моменти в това да мотивираме вътрешнопартийния си избор за определени идеи или цели, но това изобщо не означава, че сме толкова силни при мотивацията на обществото при гласуването за нас, а всъщност това е крайната цел“, коментира Кутев.

„Корнелия Нинова в момента може да направи нещата така, че БСП да тръгне много по-сплотена напред. Този избор трябва да бъде преломната точка, от която БСП да тръгне напред и нагоре много по-силно и сигурна“, смята той.

Янаки Стоилов изрази очакването си за сериозна работа на конгреса. „Искам да доминира конструктивен и критичен дух. Има проблеми с реализацията на документи, когато е на власт. Важно е конгресът да набележи тази политика и да излъчи тези хора за колективно ръководство на партията, които искат и могат да осъществят такава политика, която да бъде подкрепена от повече лявооринетирани хора в България“, обясни той. Според него е крайно време БСП да покаже, че е социалистическа партия в своята реална дейност.

Депутатът Филип Попов коментира, че БСП е сплотена, „но няма място за предатели“. „Партията е мобилизирана и сплотена, готова за избори… Корнелия Нинова успя да консолидира БСП… В партията има място за всички можещи и знаещи хора, искащи да работят за БСП. Тези, които защитават частни бизнес интереси, нямат място, защото не са свободни. Няма как да защитават интересите на партията, когато са зависими“, каза той.

Чавдар Георгиев, който е от вътрешнопартийната опозиция на Корнелия Нинова, очаква сериозен анализ за здравето на БСП.  „БСП е изправена пред важни предизвикателства, свързани с общата обществено-политическа обстановка. Към този момент не се доказва като водещата партия, която може да поведе обществото в борбата срещу корупцията и да се появи като алтернатива на днешното управление... На мястото на Корнелия Нинова не бих се чувствал добре при такива показни резултати, които бяха предизвестени. Беше ясно, че няма реална конкуренция. Този избор беше излишен. Ще сгреши, ако си помисли, че наистина партията стои монолитно зад нея. Ще направи и друга грешка, ако се опита на базата на тези резултати да потуши всякакво инакомислие“, предупреди той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във