Банкеръ Daily

Общество и политика

Пречиствателната станция в Пловдив ще си произвежда екоток

Кметът Здравко Димитров е доволен от изпълнените дейности по реконструкцията, модернизацията и доизграждането на Пречиствателна станция за отпадъчни води – Пловдив. Градоначалникът инспектира дейностите заедно със своя заместник по строителство Пламен Райчев и инж. Антон Гълъбов от „Водоснабдяване и канализация ЕООД“ - Пловдив.

Пречиствателната станция е най-скъпата част от водния проект на Пловдив, като цената за модернизацията и доизграждането й е 70 милиона лева с ДДС. Дейностите вече са изпълнени на 96% и до края на месеца се очаква фирмата-изпълнител „Главболгарстрой Пловдив“ да завърши станцията.

Метантанкерите в станцията ще произвеждат електричество, с което да се осигури половината от необходимата за работата на съоръжението енергия, отбеляза  проектантът инж. Павел Павлов. „От твърдите фракции в метантанкерите ще се произвежда биогаз, в който има 64% метан. Той ще постъпва в газогенераторите, а с произведеното електричество ще бъдат задоволени половината нужди на Пречиствателната станция от електроенергия и това значително ще понижи себестойността на експлоатация“, обясни инж. Павлов.

„Виждате, че когато проектът е изготвен добре и фирмата-изпълнител работи качествено, нещата се получават. Пловдив ще има една от най-модерните пречиствателни станции в страната“, подчерта кметът.

Заместник-кметът по строителство Пламен Райчев поясни, че след завършването на обекта, капацитетът на станцията ще позволи в нея да се пречистват водите на целия град и на няколко села.

До края на месеца строителите остава да изградят алеи между осемте утайници и да озеленят пространството между тях, като ще бъдат засадени 170 дървета.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във