Банкеръ Daily

Общество и политика

Преброяването през 2021 г. ще бъде изцяло електронно

Предстоящото след две години преброяване на населението и жилищния фонд ще се проведе изцяло електронно. През 2021 г. броенето ще се проведе на два етапа – чрез онлайн преброителна карта и чрез посещенията на отделните домакинства от преброители. Но анкетьорите няма да пишат върху хартия отговорите, а на мобилно приложение.

От Националния статистически институт очакват, че ще им бъдат необходими около 20 000 преброители, което е по-малко в сравнение с предходните преброявания. Причината за това е, че то ще бъде комбинирано и по електронен път, и чрез анкетьори. Всички преброители ще бъдат проверени за чисто съдебно минало, а за това НСИ ще се партнира с МВР.
При посещение анкетьорите ще записват данните директно върху мобилно устройство чрез приложение, разработено от НСИ, а отговорите ще се криптират и изпращат директно в институцията. 

Преди десет години 40 на сто от населението се преброи онлайн, сега от статистиката очакват процентът да бъде над 60.

В края на март и статистическата служба претърпя опит за нерегламентиран достъп до базата й данни. Тогава хакерска атака от китайски сървър беше причината за проблемите с "Бизнес статистика" на НСИ, но до изтичане на информация не се е стигнало.

Преброяването ще бъде задължително, но начинът, по който ще отговарят хората, е различен за различните въпроси. Глобата за отказ от предоставяне на данни за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще е 160 лв. Това предвижда законът за преброяването, одобрен от Народното събрание. Това ще е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас. Досега са проведени 17 преброявания на населението, като последното е през 2011 г. В Европейския съюз преброявания се провеждат на всеки 10 г., а България прилага това правило от 2001 г. Очакваните разходи са 38.3 млн. лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във