Банкеръ Daily

Общество и политика

Преброяването на населението буксува

Само в София 600 преброители не достигат, за да бъде завършено нормално преброяването на населението. Пет дни преди финала много преброители се отказват. Към 4 октомври са преброени 5 милиона и 176 хиляди души, като тук са включени и преброилите се онлайн. Най-добре върви процесът във Видин, Враца, Монтана и Ловеч, където преброено население е над 85%. Русе, Велико Търново, Перник и Кюстендил също са с над 85%. За София най-голям напредък има в районите "Панчарево", "Красна поляна" и "Банкя". Най-зле е ситуацията в "Средец", "Студентски град" и "Триадица".

От НСИ потвърдиха за стрелба по преброител в пернишко село. Случаят е станал в неделя в село Ярджиловци.

"От качеството на данните зависят и политиките, които ще бъдат създадени след това и те отново ще се върнат върху всички нас. Би трябвало това нещо да се разбере от цялото население. Нашето впечатление е, че това не е така", посочи председателят на националната статистика Сергей Цветарски. Удължаване на преброяването обаче не би било в полза на резултатите, смята той.

От 5 октомври 45 изнесени центъра помагат в процеса. Към вече съществуващите пунктове се добавят и нови, като ще се работи във всеки район на столицата. Вече е възможно и да изтеглим преброителната карта от линка https://census2021.bg/wp-content/uploads/2021/10/census_karta_jilishta.pdf, да я попълним сами и да я изпратим на института онлайн, по пощата или да я занесем в един от преброителните центрове в цялата страна. В преброителните центрове се оказва и методическа помощ как да попълним преброителната карта, там има и бланки на картата. За преброилите се онлайн остава възможността да изпратят своя номер по специално създаден мейл на НСИ.

До 10 октомври, когато процесът приключва, преброителите ще посещават домовете до 20 часа всеки ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във