Банкеръ Daily

От изборните секции в Обединеното кралство

Преброяването на бюлетините във Великобритания ще е цирк

Намаляването на броя на избирателните секции, заедно с ограниченията срещу Covid-19, означава, че по-малко българи от всякога ще могат да гласуват. Снимка: Emerging Europe

В Обединеното кралство живеят повече българи, отколкото във всички градове на България, с изключение на три. И все пак намаляването на броя на избирателните секции, заедно с ограниченията срещу Covid-19, означава, че по-малко българи от всякога ще могат да гласуват на парламентарните избори, пише Emerging Europe.

Българската общност на Обединеното кралство от една от най-големите и политически активни български диаспорни групи. Доскоро беше трудно да се изчисли точният брой на българите, постоянно пребиваващи във Великобритания.  Според данни на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство от септември 2020 г. най-малко 259 600 българи са получили статут, което им позволява да живеят и работят в Обединеното кралство за неопределено време.

Крайният срок за подаване на молби на гражданите на ЕС по схемата за уседналост обаче все още не е изтекъл и реалният брой може да е  по-висок. Въпреки това българските граждани представляват шестата по големина група граждани на ЕС в Обединеното кралство като цяло и петата по големина група в Северна Ирландия и в Шотландия.

Британското правителство  на 29 март премахна заповедта си "останете у дома“ за първи път от близо три месеца, но заповедта "останете в града си" остава в сила във всички части на страната. Това ограничава, че възможността на хората да пътуват до избирателна секция в друг град е минимална. 

Въпросът се задълбочава допълнително от факта, че България не допуска гласуване по пощата или дистанционно: идеята беше категорично отхвърлена на референдум през 2015 г.

„Ние сме група от седем доброволци в избирателна секция и повечето от нас ще трябва сами да контролират потока от хора“, казва тя. „Открихме местата сами, при обстоятелства, при които повечето заведения са затворени. Трябваше да попълним документи, за да оценим опасността, свързана с процеса на гласуване, и да опишем как ще следваме стъпка по мерките срещу Covid-19", коментира журналистката Мария Спирова, която работи в Оксфорд.

Ива Лазарова от Института за развитие на обществената среда  посочва, че на много места във Великобритания хората ще имат само 60 секунди за гласуване.

„На последните парламентарни избори за гласувалите в България най-бързо регистрираното време за гласуване беше две минути, а най-бавното беше 87 минути. Междувременно българите, които гласуват в чужбина, също трябва да попълнят формуляр, в който заявяват, че няма да се опитват да гласуват на друго място, което допълнително забавя работата на комисията.", обясни тя.

Емил Соколов,  преподавател по история в Университета в Ексетър, който е бил част от секцията в университетския град, казва пред Emerging Europe , „Намаляването на броя на избирателните секции, направи процеса по-сложен. Междувременно има рекорден брой хора, които биха искали да гласуват тази година.", допълни той. 

Притесненията за бариерите пред гласуването бяха повдигнати за първи път  след Брекзит. Тогава стана ясно, че България ще приеме закон, който ограничава броя на избирателните секции, които могат да бъдат отворени в държава извън ЕС до 35. В резултат на това 45 от 80 заявленията, подадени от българи във Великобритания за избирателни секции, бяха отхвърлени.

Българите във Великобритания се притесниха, че това може да повлияе на резултата от изборите.

„Това ще направи процеса по-бавен, тромав и когато трябва да се броят бюлетините, това ще бъде цирк“, казва Соколов.

„Процедурите, които трябва да се спазват тази година, са по-сложни от обикновено. Всички местни доброволци работиха усилено за организирането на избирателната секция в нашия град. Сега, когато по-голямата част от работата вече е свършена, на някои хора без обучение е било позволено да се явят само заради партийната си принадлежност. На следващите избори не е сигурно колко доброволци ще бъдат готови да помогнат, ако смятат, че цялата им работа тази година е напразна", коментира той. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във