Банкеръ Daily

Общество и политика

Преболедувалите COVID-19 ще се преглеждат безплатно

Днес бе представена нова "ПостКовид" програма за консултиране, долекуване и рехабилитация в УМБАЛ "Александровска". Тя е насочена към пациенти, прекарали коронавирус, но невъзстановили се напълно, стана ясно по време на пресконференция на здравния министър в залата на Клиниката по нервни болести в болницата.

По думите на здравния министър Костадин Ангелов програмата има за цел да подпомогне възстановяването на всички български граждани, които са прекарали COVID-19 и са излекувани, но чувстват дефицит в някаква форма, най-често физически.

До края на месеца ще се уточни начинът на финансиране на програмата, като е възможно за нея да бъде създадена специална клинична пътека, допълни още министърът и призова и други болници – държавни и частни, да се включат в подобни инициативи.

Програмата е разработена съвместно от УМБАЛ "Александровска" и Национален комплекс "Специализирани болници за рехабилитация". Сътрудничеството между двете институции позволява пациенти, преминали през болницата, да продължат възстановяването си в някои от санаториумите на Националния комплекс - в Банка, Велинград, Вършец, Хисаря, Павел баня.

Не по-малко от 30% от преболедувалите COVID-19 се нуждаят от рехабилитация, обяви директорът на Александровска болница д-р Борис Богов. Той уточни, че прегледите ще се осъществяват от кардиолози, нефролози, невролози, пулмолози, психиатри, микробиолози, имунолози и специалисти по образна диагностика под ръководството на инфекционист, който още от март миналата година работи с COVID пациенти.

Началото на програмата е на 8 февруари, като ще има предварително записване на пациентите за прегледи в Александровска болница на телефон 02/9230467. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във