Банкеръ Daily

Проф. Костадин Ангелов:

Преболедувалите COVID-19 не могат да бъдат заразени отново

Преболедувалите и ваксинираните няма да се разболеят от коронавирус, но могат да го пренасят. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в отговор на допълнителен въпрос на депутата от БСП Румен Георгиев защо ваксинираните и преболедувалите трябва да носят маски. 

Здравният министър уточни също, че коронавирусната инфекция предизвиква продължителни физически и психически последици. Той допълни, че и досега съществуващите клинични пътеки има лечение на пациенти с този синдром. Много често се налага мултидисциплинарен подход в лечението. Разработена е клинична пътека с болницата по рехабилитация, която да допълва съществуващата здравна грижа.

Проф. Ангелов отново сподели, че заявилите участие за ваксинация не се явяват в пълен състав, а това създава затруднение при ваксинацията.

По думите му имаме ваксини, има и записани хора, които пък не искат да бъдат ваксинирани, а в същото време има хора, които чакат. Затова днес Министерският съвет е решил да създаде зелени коридори, подчерта той. 

Темпът на доставка на ваксините в страната не зависи от България, обясни Костадин Ангелов.

За последното денонощие са поставени 4594 дози ваксина. Така общият брой на ваксинираните вече е над 90 хил. На 25 441 е поставени втора доза. Най-използваната ваксина отново е тази на "Пфайзер/Бионтех" – 2253 дози, следвана от продукта на "АстраЗенека" с 1487 дози. От препарата на "Модерна" са поставени 854 дози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във