Банкеръ Daily

Общество и политика

Празнуваме Деня на Съединението

Днес празнуваме Деня на Съединението. 6 септември е една от бележитите дати в новата  българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на българската държава. През 1998 г. денят е обявен за официален национален празник и е неработен за цялата страна.

На тази дата през 1885 г. се осъществява обединението на Княжество България и Източна Румелия. След разпокъсването на територията на страната от Берлинския договор борбата за пълно национално освобождение и обединение е основен стремеж на българския народ. Подготовката за обединението на Княжество България и Източна Румелия започва още от есента на 1885 година.

Подкрепа и участие към каузата взимат и висши военни. Съединението е координирано от Българския таен централен революционен комитет. То се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Столичната община организира тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.
 Церемонията ще се състои от 11.30 ч., пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие актрисата Силвия Лулчева, Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски. Ще прозвучат популярни маршови песни. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столичната община.

Пловдив е готов за посрещане на празника. Паметникът на площад „Съединение” е измит, пейките са боядисани, засадени са нови цветя. Градът ще посрещне празника с 400 нови знамена. 7 метрови трибагреници красят входовете на града. Всичките 700 работници на общинската фирма по чистота и паркове и градини са мобилизирани да лъснат Пловдив.

По повод деня на Съединението в някогашната сграда, строена за областното събрание на Източна Румелия, където за първи път се появява лозунгът „Съединението прави силата” е показана изложбата „Пловдив в културната история на България”.

Заради тържествената заря-проверка в деня на Съединението ще бъдат затворени за движение някои от централните булеварди.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във