Банкеръ Daily

Общество и политика

Празнуваме Деня на българското кино - 13-ти януари - с безплатни филми

Националният филмов център отбелязва Деня на българското кино - 13 януари - с безплатни прожекции. Заради пандемичната ситуация те няма да се състоят в киносалони. Срещата на българската публика със създадените у нас кинотворби ще бъде в интернет, осъществена от Изпълнителната агенция Национален филмов център, Neterra.TV+, с подкрепата на Столична община.

Така за 106-тата годишнина от първата публична прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“ зрителите ще имат възможност да видят безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми.

Това ще се случи на 13 януари 2021 г., сряда, в часовия пояс между 16.00 часа и 24.00 часа на видеоплатформата www.neterra.tv/plus.

Заглавията включват най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от ИА НФЦ, така и финансирани по частен път. Таксата за филмовите заглавия, гледани в този часови пояс, ще бъде заплатена от ИА „Национален филмов център“ и Столична община. По този начин ще бъдат защитени авторските и сродните права.

Припомняме, че на 13 януари 1915 г., в първото столично кино "Модерен театър", се състои публичната премиера на първия български игрален филм "Българан е галант". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е Васил Гендов. В главните роли са Мара Липина и самият Васил Гендов. По онова време и двамата са актьори от Народния театър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във