Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРАЗНИЦИ, ЕВРО И ТЪНКИ СМЕТКИ ВЛИЯХА НА ВАЛУТНАТА ТЪРГОВИЯ

Само на пръв поглед валутните пазари преживяха апатично миналата седмица. Наистина - с малки разлики в котировките на основните конвертитуеми валути в началото и в края й, но с доста тънки сметки и ключови подробности.


Още преди десет дни, когато японското правителство обяви прословутия пакет от 16.65 трлн. йени за подпомагане на стагниращата си икономика, стана ясно, че пазарът не е удовлетворен. Защото никой от отговорните фактори не пое твърд ангажимент, че данъчните облекчения ще бъдат постоянна, а не временна мярка. Разочарованието на търговците се изрази най-вече в реакцията на фондовия индекс на токийската борса NIKKEI. Той загуби 254.52 точки по време на сесията си във вторник и завърши на най-ниското си от 14 януари ниво от 15395.43 пункта. Публикуваните икономически показатели също не бяха окуражителни. Японското правителство обяви, че през март безработицата е достигнала до 3.9% (от 3.6% през февруари), което е най-високото месечно увеличение от 1968 година до днес. Броят на новостроящите се жилища е намалял с 11.9% през март в сравнение със същия период на миналата година. А реалните разходи на японските домакинства през март са паднали с 5.7% на годишна база - най-резкият спад от ноември 1974 г. насам. За цялата фискална 1997 г., приключила на 31 март 1998 г., намалението на тези разходи е било 2.1% и е най-голямото за периода след 1963 г., когато е започнало събирането на данните. Правителствата на САЩ и на европейските държави се обявиха в подкрепа на усилията на Япония да разреши икономическите си проблеми и определиха взетите мерките като стъпка в правилната посока. А влиятелни висши служители за пореден път предупредиха валутните търговци, че ще бъдат предприети необходимите действия за стабилизиране на йената, визирайки най-вече потенциални интервенции. Но словоизлиянията едва ли са най-подходящото лекарство, въпреки че възпират резките колебания, особено при нисколиквидния пазар от изминалата седмица. В петък по-голямата част от азиатските и всички европейски пазари бяха затворени поради официалното отбелязване на 1 май, а в понеделник и вторник ще бъдат затворени пазарите в Япония, където се празнува започналата миналата сряда златна седмица. Масло в огъня наля изказването на първия заместник-управител на МВФ Стенли Фишер, че Китай вероятно ще осъвремени обменния курс на юана спрямо щ. долар, след като кризата в Азия приключи. Това изтласка щ. долар над 133 йени, но изтичането на месеца и реализирането на печалби спря възхода му. Европейската сесия приключи на нива 133.40 JPY/USD и 74.40 JPY/DEM.


Щатският долар се търгуваше в пределно тесни граници спрямо европейските си конкуренти. Търговците очакваха решенията от срещата на високо равнище на европейските лидери в Брюксел и ключовите данни за състоянието на БВП на САЩ за първото тримесечие на 1998 година. В началото на седмицата във вестник Wall Street Journal се появи съобщение, че Федералният резерв е преосмислил лихвената си политика. Докато през декември миналата година становището е било основните лихвени проценти да останат без промяна, на съвещанието на паричния комитет на банката през март е решено да започне постепенното им повишение. Това предизвика рязко спадане в стойностите на котировките на фондовия индекс DJIA - под 9000 точки, както и на ДЦК на САЩ. Те на свой ред повлякоха и щатската валута. Това бе и причината за особеното нетърпение, с което се очакваха данните за БВП на страната за първото тримесечие на 1998 г. и на разходите за работната сила. При прогнозен годишен ръст от 3.3% БВП се увеличава с 4.2%, докато работническите разходи се повишават само с 0.7% при прогноза от 1 процент. Това означава мощен ръст без инфлационен натиск, а резултатът е повишение на DJIA с повече от 150 точки само по време на борсовата сесия в четвъртък, когато отново надскочи 9000 пункта. Трудно може да се предвиди какво ще последва оттук нататък. Защото евентуалното повишение на лихвените равнища се отлага за неопределен срок. Във фундаментално отношение с най-голям интерес ще се очакват данните за заетостта и безработицата, които ще бъдат публикувани на 8 май. А като цялостна пазарна конфигурация с подчертано внимание ще се анализират резултатите от срещата в Брюксел.


Въпреки че най-големите въпросителни около еврото изглеждат разрешени, участниците във валутните пазари бяха доста предпазливи. Защото лидерите на 15-те държави членки в Европейския съюз, които се събраха, за да обявят официално историческото решение за основаването на единния европейски икономически и валутен съюз, не казват нещо ново. Критериите, обменните нива, лихвената политика отдавна са обмислени и обявени. Но реализацията им няма да стане толкова лесно. Валутните курсове на участващите в европейския валутен механизъм страни са известни. А валутните спекуланти едва ли ще посмеят да ги атакуват, като се имат предвид практически неограничените възможности за интервенции на европейските централни банки в тяхна подкрепа. Но лихвените проценти, особено краткосрочните, ще могат да се съгласуват не по-рано от края на годината с взаимни компромиси. Мнението на повечето специалисти се обединява около схващането, че Германия ще повиши лихвения процент по репооперациите си от съществуващите 3.30 до 3.70 процента. Вероятно това ще стане на два етапа от по 20 пункта, което означава годишната лихва по тримесечните депозити да достигне 4 процента. Италия вече намали с 50 пункта основния си лихвен процент, а Франция и Испания на този етап отказват да променят текущите си лихви. Политиката на бъдещата Европейската централна банка също не е маловажна. Не са без значение и хиляди други подробности. Но като цяло пазарите вече започват да се съобразяват с новата валута, а германската марка приключи европейската си сесия с котировки 1.7915 DEM/USD, 2.9930 DEM/GBP и 0.8365 CHF/DEM.


У нас междубанковият валутен пазар беше предпразнично спокоен. Изтъргуваните среднодневни обеми бяха в рамките на 55.9 млн. г. марки със 70% участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във