Банкеръ Weekly

Общество и политика

Правосъдното министерство предлага нови мерки срещу домашно насилие

Нови мерки за защита при домашно насилие предлага Министерството на правосъдието. Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане и мотивиран с ескалиране на проявите на домашно насилие по време пандемията от коронавируса.

Предлага се към кръга лица, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, да бъдат добавени жени, за които се предполага, че са бременни от извършителя на насилието, както и съпруг или бивш съпруг на извършителя.

Забрана за контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, електронна или обикновена поща и факс, насочване на пострадали деца към специализирани услуги за защита на деца, жертви или свидетели на насилие; насилникът задължително да посещава програма за лечение на зависимости в случаите, в които е установено, че употребява наркотични вещества, алкохол или друго упойващо вещество, да няма право да носи оръжие или ако вече има разрешително, то да бъде отнето - са новите мерки, които предлагат от правосъдното министерство, както и създаването на Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие, ръководена от вицепремиер, която да осъществява държавната политика по превенция и защита от домашното насилие.

От екипа на Десислава Ахладова посочват като голям проблем липсата на статистика за случаите на домашното насилие, но все пак - позовавайки се на данни на МВР, отбелязват драстичен скок на сигналите с такива оплаквания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във