Банкеръ Daily

Общество и политика

Правосъдният министър ще анализира сигнала на Рашков срещу Гешев

"Надявам се, въпреки противоречията между двете институции - прокуратура и МВР, те да взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове, за разлика от предишни избори." Това каза на брифинг правосъдният министър Янаки Стоилов.

Във връзка с изказването на вътрешния министър Бойко Рашков, че ще предложи на Стоилов да внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурори, които нарушават професионалните и етичните стандарти, правосъдният министър каза, че ще анализира сигнала, когато той бъде подготвен от Рашков, и ще прецени дали е допустим. На въпрос дали би внесъл във Висшия съдебен съвет предложение за прекратяване на мандата на главния прокурор, той отговори, че това зависи от съдържанието на сигнала, изпратен до него. "В близките дни най-актуалната задача е добрата организация на изборите", добави Стоилов.

По повод коментарите на служебни министри за работата на съдии Стоилов отбеляза, че липсата на активно взаимодействие поражда конфликтни ситуации между изпълнителната и съдебната власт. Министърът препоръча съдиите и пресаташетата на съдилищата да проявят по-голяма активност в комуникацията с обществото.

Правосъдното министерство работи по законови предложения за преобразуване на държавното предприятие "Фонд затворено дело", като ще се цели то да може ефективно да организира производство с част от затворниците като работници, включително за производство на земеделска продукция, която в момента не се ползва за изхранване на затворниците. По думите му трябва да се преосмисли и практиката за отдаване на лавките в затворите под наем.

Предстои да бъде публикувано за обществено обсъждане изменение на наредбата за прилагане на глава 5 от Закона за българското гражданство, което ще позволи на кандидати за придобиване, възстановяване или освобождаване от българско гражданство да подават документи на място в Министерството на правосъдието, съобщи Стоилов. И добави, че в момента до края на юни 2022 г. са запълнени записванията в електронната система за подаване на документи.

По повод инвестиционното гражданство, министерството е поискало информация от Агенцията за чуждестранни инвестиции за това какви са инвестициите, дали са реални и продължават да съществуват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във