Банкеръ Daily

Общество и политика

Правосъдният министър определи доклада на ЕК като положителен

Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона в България е положителен и обективен. ЕК приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България. Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания във високите етажи на властта, акцентира и на усилията на правителството за борба с корупцията. Докладът разглежда сфери, които спазват върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. Така правосъдният министър Десислава Ахладова коментира публикувания днес първи доклад за България по новия общоевропейски механизъм.

"Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания във високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдиганти обвинения. Бяха предприети редица действия срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности, като министри, заместник-министри и кметове. По тези дела се работи много активно с Германия и Италия. Европейската комисия оценява положително работата на административните съдилища, отчитайки намаляването на времето за разглеждането на административните дела'', подчерта Ахладова. 

Що се отнася до медийния плурализъм, правосъдният министър отбеляза, че България прилага нормативна уредба, по силата на която бива декларирана действителната собственост на дадена медия.

Ахладова уточни, че се разработват промени, влизащи в проекта за нова конституция, гарантиращи независимост на съдебната власт. А България е поискала становище от Венецианската комисия за новия върховен закон.

България ще предприеме необходимите стъпки за проучване на добри практики за законова регламентация на лобизма.

"Относно констатацията в доклада за липса на законова регламентация за лобизма, прави впечатление, че през 2016 г. законова регламентация за лобизма е била установена в 6 от държавите-членки на ЕС. България отбелязва подкрепата от страна на ЕК за установяване на подобен режим и ще предприеме необходимите стъпки за проучване на добри практики, които биха били успешни в нашите условия", каза още министърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във