Банкеръ Daily

Общество и политика

Правосъдният министър: Има начин Гешев и Цацаров да бъдат сменени

Има начин главният прокурор Иван Гешев и председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров да бъдат сменени. Това заяви служебният правосъден министър Иван Демерджиев. "В единия случай, който касае дейността на КПКОНПИ и който е по-лесен от юридическа гледна точка, правомощията са изцяло на Народното събрание. То лесно може както да назначи председателя на КПКОНПИ, така и да пристъпи към неговото освобождаване. В закона има известни непълноти, но те могат да бъдат преодолени чрез изменения в законодателната уредба. Този въпрос може да бъде решен лесно и това да се случи до месеци", обясни министърът пред NOVA.

При освобождаването на главния прокурор нещата са по-различни. "То минава през реформи във Висшия съдебен съвет. Той вече показа нежелание да види проблемите и да разгледа този въпрос. Това означава реформа във ВСС, свързана с промяна на членовете му. Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те са доста настойчиви. В момента такива препоръки поставя и Европейската комисия", подчерта Демерджиев.

"Категорично България създава впечатлението на държава, пленена и обсебена от други структури, които усвояват огромна част от капитала на страната и които трябва да бъдат принудени да преустановят тази дейност, така че финансовият ресурс да остава в държавата", категоричен е министърът на правосъдието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във