Банкеръ Daily

Общество и политика

Правосъдният министър: Гешев и Цацаров задръстват системата

Радикална съдебна реформа – такава, която да позволява ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта, не само е възможна, но може да се случи в съвсем кратки срокове. Това каза пред БТВ министърът на правосъдието Надежда Йорданова. 

"В коалиционното споразумение са записани реформа във Висшия съдебен съвет и ограничаване възможността на прокуратурата да отказва да разследва. В Инспектората на ВСС мандатът на главния инспектор е изчерпан, целият Инспекторат трябва да бъде избран наново. Работа на Народното събрание е да вземе такива решения, че този орган да стане работещ", заяви Йорданова.

"Друг начин да раздвижим борбата с корупцията е преструктуриране на КПКОНПИ. Обединили сме се около виждането този орган да бъде разделен на две с оглед спецификите на функциите. Антикорупционната комисия ще бъде отделена и нейните правомощия ще бъдат засилени. До момента това, което се прави, е местене на папки от едно място на друго или събиране на документи, които обаче не могат да бъдат използвани като годни доказателства. Ще се направи така, че тези документи да бъдат използвани в рамките на едно разследване. Това ще постави прокуратурата в една по-друга ситуация, защото, когато пред нея се представят доказателствата, прокуратурата по-трудно може да си затвори очите", посочи правосъдният министър.

По повод опасенията, че това може да се превърне в нова "бухалка" срещу неудобни на властта, Йорданова каза, че в проекта на закон са заложени повече гаранции за процесуални средства за защита на лицата, засегнати от закона. "Също така обаче ще дадем и по-активна роля на подателите на подобни сигнали. Обмисля се вариант подателят на сигнала да има възможност да обжалва пред съда отказа на прокуратурата да разследва тези сигнали. Това не означава, че съдът ще изземе функциите на прокуратурата да прецени дали да повдигне обвинение", увери министърът.

Тя коментира и темата с искането за смяна на главния прокурор Иван Гешев.

"Една от основните причини към Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат отправени коментари е въпросът със статута на главния прокурор – че няма ефективни механизми за контрол върху него и за неговото отстраняване. По време на протестите миналата година хората искаха оставката на главния прокурор. Тези въпроси трябва да бъдат решени от Народното събрание. При главния прокурор, също както при Цацаров, имаме същия тупик (задънена улица – бел. ред) – че Гешев задръства системата и пречи да се вземат най-добрите решения. Личността Гешев е само част от проблема. Трябва да решим и двете страни на уравнението и да бъде създаден механизъм, който да търси отговорност от главния прокурор", отбеляза министърът на правосъдието.

По думите й това, че Гешев не си върши добре работата, не може да бъде оставено без последствия. "Ние ще настояваме както ВСС да влезе активно в своята роля, така и новият Инспекторат да проверява всеки магистрат безпристрастно", заяви Надежда Йорданова.

Тя подчерта, че закриването на специализираните съдилища е безусловно и това ще бъде направено без да бъде прекратено нито едно дело, което е в съдебна фаза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във