Банкеръ Daily

Меглена Кунева:

Правосъдната реформа и влизането в Шенген да се разглеждат през икономическите ползи

Правосъдната реформа  и присъединяването към Шенгенското пространство трябва да се разглеждат през ползите за икономиката на България, през растеж и работни места. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на среща с Н.Пр. посланика на Кралство Великобритания Джонатан Алън, цитирана от правителствения пресцентър.

Кунева очерта приоритетите на новото правителство, като подчерта, че кабинетът има амбициозна програма, която съвпада с очакванията на обществото за реформи в ключови сектори. Тя посочи, че очаква напредъкът на България да бъде отразен в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, който трябва да е готов януари 2015 година.

Една от основните теми на разговора беше българското председателство на Европейския съюз през 2018 година. България и Великобритания са заедно в тройката председатели в рамките на година и половина и се предвижда да имат много съвместни проекти по темата. Официално в България подготовката за председателството започва от догодина.

В хода на разговора беше обсъдено и сътрудничеството между двете държави по отношение на международните заплахи и засилването на институциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във