Банкеръ Daily

Общество и политика

Православната църква чества Св. Сава

На днешния ден българската православна църква чества  Свети Сава (Савинден). "Сава" от старогръцки е „събота" (предвиждащ). Той е основател на много манастири и на известната Велика лавра в Палестина.

Свети Сава, който е син на аристократичен род, на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. Той дава цялото си наследство за построяването на странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим.

В българските предания обаче най-често Сава е представена като светица - покровителка на чумата. Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а нейн брат е Свети Никола, чийто празник се отбелязва ден по-късно - на 6 декември. В някои места честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Сава е свързан/а и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал заедно с най-старата жена в дома.

Предците ни изпитвали страхопочитание към Св. Сава защото вярвали, че "засява" болестите по хората, оттам идва и израза "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява."

Митологията представя Свети Сава като брат на Света Варвара (почитана ден преди него) и на Свети Никола (почитан ден след него). Свети Сава в народните вярвания е по-добрия, той винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двата подготвят празника на Свети Никола, затова се казва: “Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава”.

Имен ден празнуват: Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав.

Facebook logo
Бъдете с нас и във