Банкеръ Daily

Общество и политика

"Право" е най-предпочитаната специалност в Софийския университет

Резултатите от първия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2020/2021 г. бяха обявени днес.

Кандидатите, които са подали документи за прием в най-старото висше училище, са 10 664. От тях общо 5696 са приети на първия етап в редовна и задочна форма на обучение, държавна поръчка и платена форма на обучение. Приети са и 63 лауреати и първенци на национални олимпиади и състезания.

На първо място сред посочените от най-много бъдещи студенти специалности е „Право“. На второ място е „Психология“. Третото място заема специалността „Софтуерно инженерство“. Интересът към правото може да се обясни с решението на Алма матер тази година да приема студенти в тази специалност без изпити, а само с оценки от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Графичен дизайн“, „Право“ (задочна форма), „Предучилищна и начална училищна педагогика (задочна форма), „Английска филология“, „Фармация“, „Международни отношения“ и „Медицина“.

Класираните кандидат-студенти от първия етап от 8 юли до 10 юли включително имат възможност да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи. Записването се извършва в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. С цел ограничаване на опасността от разпространение на Covid-19 (коронавирус), записването на новоприетите студенти ще се извършва по график за отделните факултети и график за Юридическия факултет. Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. Студентска книжка се закупува от книжарниците в Ректората и факултетите.

Заплащането на семестриалните такси и таксата за електронна студентска карта става единствено по банков път с превод във всяка търговска банка по сметката на Софийския университет.

Некласираните не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането, което ще се извърши на 14 юли. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във