Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия удължи мандата на КЗК

Правната комисия в парламента прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се удължава мандатът на Комисията за защита на конкуренцията от 5 на 7 години и отпада забраната за преизбирането на членовете ѝ. 

Заради несъгласие с това изменение депутатите от БСП не подкрепиха законопроекта, внесен от Министерския съвет. 

В настоящия текст на норматива е записано, че КЗК се състои от 7 души - председател, заместник-председател и петима членове, които се избират и освобождават от Народното събрание за срок 5 години. Всичките седем се избират след проведена публична процедура и не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат. Според предложените промени срокът от 5 години става на 7, а "не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат" се заличава.

Мандатът на сегашния състав на антимонополната комисия изтича през юни 2021 г. Ако предложенията бъдат приети, той ще бъде удължен до 2023 г. с възможност съставът на комисията да бъде преизбран за още 7 години.

В мотивите е записано, че промените привеждат българското законодателство в съответствие с европейските директиви и се засилват правомощията на националния орган по защита на конкуренцията при разследване на антиконкурентно поведение и тайни картели.

Едно от новите правомощия е възможността КЗК да извършва проверки на място в частни помещения при подозрение, че в тях се съхраняват служебни документи, като при необходимост ще може да ползва съдействие от полицията.

Заради този текст извънпарламентарната опозиция в лицето на бившия омбудсман Мая Манолова настоя за оттегляне на законопроекта. "Независим регулатор, каквато би трябвало да бъде КЗК, ще разполага със собствена бизнес полиция, с която ще прави проверки в домовете на производители на храни, на търговци на храни, но също така и на техните служители. Това е полицейщина, това е произвол, това е рекет върху бизнеса и върху гражданите", каза Манолова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във