Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия ще разгледа отмяната на машинния вот

Ден след като от ГЕРБ обявиха, че възнамеряват да отменят машинното гласуване за местния вот през есента, промените в Изборния кодекс ще се гледат oт парламентарната правна комисия. Обсъждането им на първо четене в пленарната зала пък е точка първа в дневния ред на депутатите за петък.

Депутатите от управляващата партия очакват отмяната - засега само на европейските и местните избори, да бъде подкрепена от всички парламентарни групи, без тази на БСП. Един от основните аргументи за съпротивата на социалистите е, че в демократичните държави изборните правила не се променят поне една година преди избори, а у нас това се случва в навечерието на изборния процес. 

От своя страна омбудсманът Мая Манолова също скочи срещу предложението на ГЕРБ. Тя е категорична, че с това действие се отнема възможността на българските граждани да гласуват бързо и удобно. Водещата причина, според нея, Борисовата формация да иска премахване на машинното гласуване е, че механичните устройства са разобличили кражбата на вот.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във