Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия ще разгледа на второ четене закона за извънредните мерки

Правната комисия ще разгледа на второ четене Закон за мерките по време на извънредното положение. Комисията е насрочена за 13 часа в зала 134 на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“.

Законът урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение. В първоначалния вариант на законопроекта се въвеждат 9 противоепидемични мерки. Сред тях са забраната на посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

Със законопроекта се предвиждат промени и в Наказателния кодекс за медиците, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи.

В сряда до 18 часа народните представители имаха възможност да направят своите предложения между първо и второ четене. Общо 19 са постъпилите предложения.

Председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов предлага да се гарантира непрекъснатото снабдяване с електрическа енергия в условията на извънредно положение на територията на страната, операторът на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителни мрежи да преустановяват всички планови ремонти, свързани с временно преустановяване на преноса на ел. енергия. Изключение ще правят ремонтните дейности за отстраняване на възникнали аварии, с цел възстановяване на снабдяването.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова предлага до отмяна на извънредното положение при необходимост да могат да бъдат командировани на територията на друга област за временно изпълнение на дейности по държавен здравен контрол служители на районните здравноосигурителни каси в регионалните здравни инспекции и държавните здравни инспектори.

Друго предложение на ГЕРБ касае възстановяването на сумите на туристите от туроператори. Управляващите искат за периода на извънредното положение разпоредбата за изплащането на всички суми за 14 дни да спре своето действие. Сроковете за възстановяване на дължимите суми и плащания се договаря изрично между туроператора и пътуващия в споразумението. Туроператорът и пътуващият имат право да договарят и туристически ваучер за реализиране на пътуването до 24 месеца. Предлага се и да се регламентира законово временното преустановяване на всички туристически посещения в рамките на вътрешния туризъм, всички организирани входящи туристически пътувания, както и изходящите.

От БСП предлагат да се ограничат нотариалните производства до неотложни, при спазване на предписаните санитарно-хигиенни изисквания, като Нотариалната камара осигурява поне един дежурен нотариус в съответния съдебен район на действие.

От опозицията настояват работниците и служителите да имат право да откажат изпълнението или да преустановят работа, когато работодателят или органът по назначаване не е осигурил необходимите противоепидемични мерки на работното място.

Социалистите искат още Министерство на здравеопазването да разработва оперативен план за хоспитализация на пациенти с доказано вирусоносителство или съмнение за това, в който участват всички български болници, независимо от собствеността им.

Парламентарната група на "БСП за България" предлага още промени в Наказателния кодекс, свързани със спекулата.

От ДПС предлагат текстове, свързани със субсидията за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание.

Председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов предлага за периода на въведеното извънредно положение Националният осигурителен институт да превежда 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за осигурени лица. Средствата да се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация, а сумата да е за сметка на Фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване.

Нигяр Джафер от ДПС иска да отпаднат предвидените наказания за медиците. В първоначалния вариант на законопроекта се предвиждат промени в Наказателния кодекс за лекарите и медицинските служители, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те ще се наказват с пробация до една година или с глоба от 300 до 1000 лева.

От „Атака“ са направили предложения между първо и второ четене във връзка с фалшивите новини. Тяхното предложение е залегнало в Наказателния кодекс. Те настояват, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или умишлено и съзнателно предава или разпространява информация, за която знае, че е невярна, за разпространението на заразителна болест, да се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до 10 хиляди лева.

Зам-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов е предложил министърът на здравеопазването да може да въвежда противоепидемични мерки. Новото в предложението е министърът да може да въвежда полицейски час.

Facebook logo
Бъдете с нас и във