Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия ще изслушва главния прокурор на всеки три месеца

Единодушно със 189 гласа "за" депутатите задължиха главния прокурор да се явява на всеки три месеца пред Комисията по правни въпроси. Предложението бе на парламентарната група на "Демократична България". То бе одобрено след като народните представители приеха текстове в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Депутатите решиха правната комисия най-малко веднъж на всеки три месеца да изслушва обвинител номер едно във връзка с прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борба с престъпността, в това число корупцията.

По предложение на Хамид Хамид от ДПС бе направено допълнение, според което Комисията по правни въпроси най-малко веднъж на всеки три месеца ще изслушва председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд.

Изменението бе прието с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Спасявате Гешев като рохко яйце", каза Стела Николова от "Демократична България". Според Христо Иванов е порочно да се приравняват тримата, но това се правело, за да може прокуратурата да се меси в работата на съда. Той се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова да види как гласува БСП, като говори за мнозинства в парламента. "Г-жо Нинова, понеже правите големи изказвания за мнозинствата, искам да кажа сега и да се чуе добре - видя се мнозинството на главния прокурор", посочи Иванов.

"Да викнем и арменския поп. Съдът е арбитър, не е страна, а прокуратурата е страна", заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

"Главният прокурор ще дойде, но вие няма да криете Лозан Панов от Народното събрание", отговори Хамид Хамид от ДПС.

Корнелия Нинова направи лично обяснение на думите на Христо Иванов. "Г-н Иванов, вие не бяхте депутат в предишния парламент, тогава създадохме процедурата изслушване на главния прокурор и я реализирахме. Когато дойде г-н Гешев да си представи доклада от тази трибуна, ние гласувахме против доклада и от тук в очите му поискахме оставката веднага", каза тя. По думите й както в 44-ото Народно събрание, така БСП иска оставката на обвинител номер едно Иван Гешев и в 45-ото Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във