Банкеръ Daily

На първо четене:

Правната комисия прие закриването на спецправосъдието

След продължили около 9 часа дебати правната комисия в парламента късно снощи прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Проектът е изготвен от Министерството на правосъдието и е внесен в парламента от Министерския съвет. На дебата бяха изслушани становищата на повечето заинтересовани страни - вносителите, представители на специализираните съдилища и прокуратури, главния прокурор, неправителствени и съсловни организации. Промените бяха подкрепени от 12 народни представители, а петима гласуваха "против".

Законопроектът предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура и отмяна на "кариерните бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главния инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Днес (17 март) главният европейски прокурор Лаура Кьовеши ще се срещне с главния прокурор Иван Гешев и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Ръководителят на Европейската прокуратура пристигна у нас по покана на премиера Кирил Петков. Но пад 120 сигнала от България за злоупотреби с европейски средства работи Европрокуратурата. Част от сигналите са свързани с фондовете за борба с последствията от пандемията, обществените поръчки и субсидиите в земеделието. Премиерът Петков и Кьовеши са се договорили Министерският съвет да стане контактна точка на Европейската прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във