Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия прие промени в Закона за извънредното положение

С  13 гласа "за", парламентарната правна комисия прие на първо четене промените  в приетия преди три седмици Закон за мерките по време на извънредното положение.  Депутатите от БСП се въздържаха и обявиха, че ще внесат свои предложение преди второто четене. 

И ГЕРБ ще внесат промени в закона. Една от тях е да бъдат замразени партийните субсидии по време на извънредното положение, каза Красимир Ципов. "Смятам, че тук трябва да се обединим около такова предложение, за да дадем и ние своя дан", посочи той. Според вносителите от ГЕРБ поправките се налагат заради предстоящото удължаване на извънредното положение до 13 май. 

Без съдебна ваканция, дистанционно гледане на дела и правомощие на Съдийската колегия на ВСС със свои решения да допълват текстовете в Закона за извънредното положение - са част от предлаганите промени. 

Срещу последното възразиха председателят на ВКС Лозан Панов, депутатите от БСП -  Крум Зарков и Филип Попов и независимият - Явор Нотев, с мотив, че това дава законодателни правомощия на съдебните кадровици, а това е изключителното правомощие само на народните представители. Коментарът на Зарков беше, че това е своеобразна абдикация на парламента от задълженията му.  С този текст обаче проблем нямаше председателят на ВАС Георги Чолаков.

Друга група промени са свързани със своеобразния мораториум върху процесуални и други срокове, който беше въведен със Закона за извънредното положение. Те са редуцирани значително -  според опозицията в полза на богатите и за сметка на бедните.   

Опозиционна реакция имаше и срещу предложението на ГЕРБ политиците по върховете на властта да бъдат освободени от задължението да декларират имуществото си пред Антикорупционната комисия,  докато действа извънредното положение. Срокът за това е 15 май, а ако бъдат приети промените, ще стане един месец след края на извънредното положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във