Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия прие промени в изборните правила и стовари отговорността на ЦИК

След остра политическа дискусия правната парламентарна комисия прие на първо четене промените в Закона за извънредното положение, с които на Централната избирателна комисия се възлага да изработи специални правила за гласуване на лицата, които към дата на парламентарните избори - 4 април, ще са поставените под задължителна карантина или изолация заради Covid-19. Измененията предвиждат и хората с изтекли документи също да могат да гласуват. Само представителите на БСП бяха "против".

В законопроекта на ГЕРБ и патриотите е записано, че ЦИК трябва да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантират животът и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес, в срок не по-късно от 50 дни преди изборния ден. Президентът Румен Радев насрочи вота за 4 април, което оставя на изборните комисари време да одобрят здравните мерки приблизително до средата на февруари. Мерките трябва да бъдат определени след консултации между ЦИК, здравния министър, Националния оперативен щаб (НОЩ) и Националния ваксинационен щаб.

Освен това ЦИК ще трябва да обезпечи изборния процес и с „всички необходими средства за защита”. За това управляващите все пак добавиха, че комисията ще се ползва със съдействието на правителството. Такова ще може да иска изборната администрация и от вътрешното и здравното министерство, и регионалните здравни инспекции, но „при необходимост”.

Според представителите на БСП не ЦИК, а здравните власти и Министерския съвет трябва да носят отговорност за организацията на избори по време на пандемия. Те посочиха очевидното - че правителството снема от себе си отговорността и я качва на раменете на ЦИК.

"ЦИК се товари с несвойствени правомощия", категоричен бе народният представител от БСП Филип Попов. По думите му ЦИК не е някакъв здравен и медицински орган, тя не притежава тази експертиза и не може да изготви тези правила. "Здравните органи имат консултативен глас, но ЦИК ще носи отговорност", изтъкна той. Според него в законопроекта отново се вижда разтоварване на отговорността от този, който трябва да я носи.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов заяви при представянето на законопроекта, че „съвместно с ЦИК трябва да зададем правната рамка, с която да създадем нормални условия за изборния процес и изборния ден.“ Според него ЦИК ще трябва да изготви правилник за гарантиране сигурността на гражданите по време на изборите.

„Законопроектът ви не отговаря на нито един от поставените от епидемията въпроси. Напротив, той продължава тенденцията всяка промяна по отношение на изборите да се старае да отблъсква хората от тях, вместо да ги привлича“, заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. В отговор зам.-председателят на правната комисия Христиан Митев от НФСБ ("Обединени патриоти") дръпна объркана лекция за разделението на властите и обвини социалистите, че искали да се върнат към тоталитарната държава.

"Един от най-важните моменти в българската демокрация ще тежи на плещите на ЦИК и на няколко щаба, които въобще нямат нито статут, нито компетентност. Вие бягате от политическа отговорност и я насочвате към ЦИК", отвърна му левият депутат Явор Божанков.

"Вие трябва да решите какво правите: или ситуацията е извънредна, и трябват извънредни мерки, които да бъдат взети от правителството, или ситуацията позволява да бъде организиран изборният процес от ЦИК, както си е винаги, и тогава няма нужда от такива промени. Едно от двете е", допълни и Крум Зарков.

"Според вас изборите трябва да се организират от Министерския съвет и той да носи отговорността. Няма как Министерски съвет, който е само и единствено съставен от представители на управляващата коалиция, да организира избори, защото, ако съм на ваше място, първото нещо, което ще кажа, е, че изборите са манипулирани. Започвам да си мисля, че си търсите оправдание за евентуална загуба на предстоящите избори", не остана длъжен Патриотът.

В петък промените в изборните правила влизат за обсъждане и в пленарната зала.

Съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов посочи по-рано, че така гарантират правото на всеки българин да упражни своя вот, както на хората, които ще бъдат под карантина, така и на тези зад граница, които са с изтекли документи и поради условията на пандемия не могат да ги подменят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във